voda, analiza, vzorec Svet24.si

Kalna voda iz avstrijskega rezervoarja, pogin rib ...

Alya Svet24.si

Alya iskreno: "Ni mi bilo lahko!"

1690281543-fghtrjjk-143-1690281423896 Necenzurirano

Zakaj Beović govori o plačah zdravnikov, če so ...

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Ruska mreža prvega soproga: zakaj predsednica ...

luka doncic Ekipa24.si

Dončić je prvič spregovoril o svoji hčerki, ...

Leonardo_Diffusion_XL_burning_planet_earth_due_to_supervolcano_2 Odkrito.si

Prerokbe, ki ledenijo kri v žilah

kek Ekipa24.si

Kek samozavestno: Marsikdo se je nasmehnil, ko je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovo Poljakov od Kaczynskega

Deli na:

Na gradu Wawel v Krakovu so danes v navzočnosti svetovnih voditeljev in družinskih članov pokopali poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in njegovo soprogo Mario. Predtem je v Marijini cerkvi v tem mestu potekala maša, ki se je je udeležilo okoli 700 povabljencev, skupaj pa je na ulicah Krakova žalovalo okoli 150.000 ljudi.

Na gradu Wawel v Krakovu so danes v navzočnosti svetovnih voditeljev in družinskih članov pokopali poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in njegovo soprogo Mario. Predtem je v Marijini cerkvi v tem mestu potekala maša, ki se je je udeležilo okoli 700 povabljencev, skupaj pa je na ulicah Krakova žalovalo okoli 150.000 ljudi.

Ob krsti, pokriti z belo-rdečo poljsko zastavo, so se poleg edinke Marte in predsednikovega brata dvojčka Jaroslawa Kaczynskega zbrali številni poljski politiki, med njimi premier Donald Tusk, in tuji voditelji, med njimi predsednik republike Danilo Türk in ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Vršilec dolžnosti predsednika države Bronislaw Komorowski je ob tem izrazil upanje, da bo Rusija omogočila razkritje resnice o pokolu poljskih vojakov v Katinskem gozdu, ki ga je Sovjetska zveza vztrajno zanikala in ga pripisovala nacistom, čeprav so dokazi govorili nasprotno. Premier Rusije Vladimir Putin se je 7. aprila sicer udeležil slovesnosti ob 70. obletnici pokola, kar je bilo še posebej simbolično, saj se uradna Moskva doslej slovesnosti ni udeleževala.

"Besede in geste ruske družbe, besede in geste predsednika tu v Krakovu in ruskega zunanjega ministra ... nam dajejo upanje, da bomo izvedeli celotno resnico o zločinu v Katinu," je poudaril danes Komorowski. Strmoglavljenje letala, na katerem je bil poleg številnih drugih visokih predstavnikov Poljske tudi Kaczynski, se je zgodilo ravno na poti v Katin, kjer se je pokojni predsednik nameraval udeležiti spominske slovesnosti za poljske častnike.

Vrsta tujih voditeljev je sicer zaradi vulkanskega pepela z Islandije, ki je ohromil letalski promet v Evropi, odpovedala udeležbo na pogrebu. V Krakov tako med drugim ni bilo ameriškega predsednika Baracka Obame in nemške kanclerke Angele Merkel.

Po maši je sledil pogrebni sprevod v najožjem družinskem krogu čez staro mesto do gradu Wawel; sprevod se je začel s 45-minutno zamudo.

Pogreb je bil v grajski katedrali, vodil pa ga je krakovski nadškof Stanislaw Dziwisz. Poljskega predsednika in njegovo soprogo so pokopali v kripti v sarkofagu iz oniksa, pri čemer so bili po navedbah nemške tiskovne agencije dpa prisotni le najožji družinski člani in najtesnejši prijatelji predsedniškega para.

Odločitev, da bosta pokojni predsednik in njegova soproga, ki sta umrla v tragični letalski nesreči 10. aprila, pokopana na "poljskem Panteonu", ob poljskih kraljih in narodnih herojih, je sicer na Poljskem dvignila precej prahu in načela veliko enotnost, ki jo je narod izkazal v času žalovanja. O morebitnih protestih ob pogrebu, ki so se jih bali, agencije sicer ne poročajo.