Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenija je Nepalu namenila 50.000 evrov

Deli na:
Slovenija je Nepalu namenila 50.000 evrov

Foto: Reuters

Slovenska vlada je za pomoč Nepalu že odobrila 50.000 evrov neposredne finančne pomoči, je včeraj po seji vlade povedal premier Miro Cerar. Kot je dejal, gre za humanitarno pomoč, ki jo je vlada namenila za pomoči potrebne v Nepalu.

Dodal je, da je Slovenija odprta tudi za druge oblike pomoči. Tako naj bi razmišljali tudi o morebitni napotitvi skupine zdravnikov v Nepal. "Prilagajali se bomo situaciji," je dejal predsednik slovenske vlade.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je vlada sredstva za Nepal namenila iz tekoče proračunske rezerve. Slovenija bo omenjena finančna sredstva namenila Skladu Združenih narodov za otroke (Unicef).

Po podatkih generalnega direktorata Evropske komisije za humanitarno pomoč in civilno zaščito je bilo v bližini potresa porušenih kar 80 odstotkov stavb in prizadetih okoli sedem milijonov ljudi. Po navedbah Unicefa so med najbolj prizadetimi v potresu prav otroci. Okoli 2,8 milijona otrok bo trpelo za posledicami potresa, pri čemer okoli 940.000 tisoč otrok - od tega 100.000 pod petim letom starosti - potrebuje takojšnjo humanitarno pomoč v obliki hrane in vode, zdravil in sanitetnega materiala. Unicef sicer predstavlja vodilno humanitarno organizacijo na terenu, je še zapisal Ukom.

Nepal je v soboto prizadel potres z magnitudo 7,8, ki je po dosedanjih podatkih zahteval več kot 5000 smrtnih žrtev. V času potresa je bilo v državi tudi približno 60 Slovencev, od katerih jih je nekaj že zapustilo Nepal.