kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Svet

Danska skuša val migrantov zajeziti z ostrejšo azilno politiko

Deli na:
Danska skuša val migrantov zajeziti z ostrejšo azilno politiko

Foto: Reuters

Nova danska vlada je predstavila osnutek zakona, s katerim želi zaustaviti val migracij na Dansko. Zakonodaja predvideva znižanje finančne pomoči prosilcem za azil, da bi državo tako naredili manj privlačno za migrante. S temi ukrepi namerava vlada za zdaj privarčevati okoli 53 milijonov evrov.

Predlagana zakonodaja predvideva, da bi prosilci za azil, ki so samski in brez otrok, po novem prejemali le še 800 evrov na mesec in ne sedanjih 1450 evrov. Pari z otroki pa bi po novem prejeli 2200 evrov na mesec in ne več 3800. Tisti, ki bi opravili preizkus v danščini, bi dobili še 200 evrov dodatka.

Parlament naj bi še danes sprejel ta predlog, v veljavo pa bi zakonodaja stopila predvidoma septembra. Nova manjšinska vlada, ki jo sestavljajo liberalci iz stranke Venstre premierja Larsa Lokkeja Rasmussena, imajo sicer podporo še teh desnosredinskih strank - Danske ljudske stranke (DF), konservativcev in Liberalnega zavezništva. Te pa podpirajo vladni predlog. Še posebej desničarska, protipriseljenska DF se zavzema za popolno zaustavitev sprejemanja azilantov.

Tem ukrepom pa nasprotujejo opozicijski socialni liberalci. "Nihče ne beži pred vojno, smrtjo in preganjanjem, da bi pridobil določeno dansko ugodnost. Nikomur ne bomo pomagali, če bomo pustili, da tisti, ki pridejo k nam, padejo v revščino," so zapisali na svojem Facebook profilu.

Danska vlada je sicer ta teden že napovedala, da bo okrepila nadzor na mejah, da bi lažje prestregla tihotapce in nezakonite migrante. Dansko zunanje ministrstvo je sicer zatrdilo, da ne načrtujejo "stalnega mejnega nadzora". Zunanji minister Kristian Jensen je zatrdil, da bodo predlagali nekaj, kar bo mogoče izvesti v okviru pravil, ki veljajo za schengensko območje.