Revija Reporter
Svet

Slovenija bo Venezueli dala humanitarno pomoč v višini 50.000 evrov

A. Ž.

11. apr. 2019 11:11 Osveženo: 11:11 / 11. 4. 2019

Deli na:

Izpad električne energije je najbolj škodil bolnišnicam.

Profimedia

Slovenska vlada bo namenila humanitarno pomoč v višini 50.000 evrov Direktoratu Evropske komisije za humanitarno pomoč in krizno upravljanje (DG ECHO) za nujno humanitarno pomoč prebivalstvu v Venezueli zaradi poslabšanja humanitarnih razmer v državi, so sporočili z vlade.

Kot so zapisali v vladnem sporočilu za javnost, je Venezuela v globoki politični, družbeni, gospodarski in humanitarni krizi. Padec cen nafte (2008 in 2015) in slabo upravljanje brez trajnostnih investicij v infrastrukturo so državo privedle do hiperinflacije, pomanjkanja hrane in razpada sistema družbenih storitev. Pomanjkanje osnovnih potrebščin in kolaps sistema javnih storitev, zlasti zdravstvenega sektorja, je državo pahnilo čez rob humanitarne krize. Znatno se je povečalo nasilje in kriminal.

Poročila o humanitarnih razmerah so vse bolj zaskrbljujoča, brez dostopa do varne pitne vode naj bi bilo prek 80 odstotkov prebivalcev, prek 70 odstotkov otrok pa se ne šola redno. Delež prebivalstva, ki naj bi se nahajal pod pragom revščine, znaša 73 odstotkov (po nekaterih virih celo 91 odstotkov), medtem ko je leta 2013 znašal 27 odstotkov.

Večdnevni električni mrk, ki je v začetku marca zajel 18 od 23 zveznih držav, je razkril kritično stanje infrastrukture javnega sektorja. Šole so ostale zaprte, najhuje pa je bil prizadet zdravstveni sektor. Zaradi pomanjkanja generatorjev, opreme ter zdravil je življenje izgubilo vsaj 26 oseb, od tega 6 dojenčkov.

Prispevek se bo financiral iz sredstev finančnega načrta ministrstva za zunanje zadeve, še sporoča slovenska vlada.