Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

olimpija bravo Ekipa24.si

Lepo? Malo manj lepo? Grdo? Olimpija je ...

Svet

Slovaški premier Robert Fico po operaciji znova pri zavesti

Deli na:
Slovaški premier Robert Fico po operaciji znova pri zavesti

Robert Fico se je na vrh slovaške vlade vrnil septembra lani. - Foto: Prof

Slovaški premier Robert Fico, ki je bil v sredo hudo ranjen v poskusu atentata, je po večurni operaciji ponovno prišel k zavesti, so poročali lokalni mediji, ki jih navaja nemška tiskovna agencija dpa. Podpredsednik slovaške vlade Robert Kalinak je kasneje pojasnil, da se je Ficovo zdravstveno stanje stabiliziralo, a je še vedno zelo resno.

59-letnega predsednika vlade so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, potem ko je bil ustreljen v mestu Handlova v osrednjem delu države.

Danes je v Banski Bystrici, kjer se premier zdravi, njegov namestnik in obrambni minister Kalinak dejal, da je zdravnikom uspelo rešiti Fica. Njegovo stanje se je stabiliziralo, a je še vedno zelo resno, poškodbe pa zapletene, je povedal.

Po dosedanjih informacijah je Fica zadelo več od skupno pet nabojev, kolikor naj bi jih izstrelil napadalec.

Policija je strelca pridržala nemudoma po napadu. Slovaški mediji so poročali, da je na premierja streljal 71-letni Juraj C., pisatelj in nekdanji uslužbenec zasebne varnostne službe iz kraja Levice.

"Mislim, da to lahko potrdim, da," je pozneje tem navedbam prikimal notranji minister Matuš Šutaj Eštok.


Kljub embargu na informacije je televizijski postaji TA3 uspelo pridobiti videoposnetek, kjer osumljeni napadalec pravi, da se ne strinja z vladno politiko.

Kmalu po objavi novice v sredo popoldne so začeli prihajati izrazi pretresenosti in podpore s strani voditeljev po vsem svetu.

Ameriški predsednik Joe Biden je streljanje obsodil kot grozljivo dejanje nasilja, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je streljanje najostreje obsodil in ga označil za šokantno.

Nemški kancler Olaf Scholz je na mediju X zapisal, da ga je novica o strahopetnem napadu globoko pretresla, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za grozljiv in dejal, da si je treba na vsak način prizadevati, da nasilje ne bi postalo norma v nobeni državi, obliki ali sferi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poskus atentata označil za zavržen zločin. Ficovi politični nasprotniki premierja obtožujejo, da zavzema Rusiji prijazna stališča.

Odnosi med Slovaško in sosednjo Ukrajino so se po jesenski volilni zmagi levičarskega nacionalista Fica občutno ohladili, saj je že med kampanjo obljubljal, da Ukrajini več ne bo pošiljal orožja.