danijel borojević Svet24.si

Skrivnost najbolj iskanega slovenskega kriminalca

robert tomazin Svet24.si

Janševi politični nastavljenci že izgubljajo ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

hisa frantar ng Reporter.si

Razkošje za elito! To je graščina, ki jo pri ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Željko Bebek Odkrito.si

Oče in sin popila "pol gostilne"

tina maze Ekipa24.si

No, tega ne poskušajte sami! Tina Maze ve kako se...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovaki se lahko spet prosto gibajo v javnosti, uvajajo pa policijsko uro

Deli na:
Slovaki se lahko spet prosto gibajo v javnosti, uvajajo pa policijsko uro

Bratislava - Foto: Profimedia

Slovaki se lahko po omilitvi ukrepov, ki so ljudem dovoljevali izstop iz hiše le iz nujnih razlogov, od danes ponovno prosto gibljejo v javnosti. Po državi bo sicer med 20. in 5. uro zjutraj prepovedano zadrževanje zunaj, razen v nujnih primerih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zbiranje posameznikov iz različnih gospodinjstev je zdaj omejeno na šest ljudi. Sprostitev ukrepov zajema tudi ponovno odprtje muzejev, galerij, razstav in knjižnic, ki pa ne smejo izvajati skupinskih dejavnosti ali vodenih ogledov. Z negativnim testom na novi koronavirus se lahko tudi tisti, ki niso cepljeni in covida-19 tudi niso preboleli, udeležijo verskih obredov in uporabljajo žičniške naprave na smučiščih.

Za cepljene in prebolevnike so se sicer po dveh tednih strogega zaprtja, ki je veljalo za vse, že 10. decembra znova odprli trgovine, frizerski saloni, fitnes centri, smučišča in cerkve, a z omejitvami glede zasedenosti.

Gostinski lokali na Slovaškem medtem ostajajo zaprti, dovoljen je le prevzem hrane za s seboj. Hoteli in drugi nastanitveni obrati se bodo predvidoma znova odprli 25. decembra, vključno s hotelskimi restavracijami in bari, vendar bodo morali gostje izpolnjevati pogoj PC.

Šole, ki so še v času 14-dnevnega strogega zaprtja načeloma ostale odprte, z izjemo prvih štirih razredov od ponedeljka pouk izvajajo le še na daljavo preko spleta, čemur mnogi ostro nasprotujejo.

Med nasprotniki strogih protikoronskih ukrepov je tudi nekdanji socialdemokratski slovaški premier Robert Fico, ki mu zato celo grozi zaporna kazen. V četrtek je namreč pozval k protestu proti vladnim politikam v boju s pandemijo, saj da skuša vlada s strogimi ukrepi dejansko omejiti svobodo izražanja v državi. A ko je želel ob začetku protesta dati izjavo za medije, ga je aretirala policija, aretacijo pa so v živo predvajali na televiziji.

Fico jo je označil kot "konec demokracije na Slovaškem", njegov odvetnik, nekdanji notranji minister Robert Kalinak pa kot grobo kršitev zakonodaje. Fica namreč po njegovih besedah ščiti poslanska imuniteta in mu smejo zato svobodo gibanja omejiti zgolj s privolitvijo parlamenta.

Policija je danes potrdila, da je bil 57-letni politik, trenutno poslanec, obtožen vzpodbujanja sovraštva, za kar bi ga lahko doletela zaporna kazen, poroča dpa. Od 25. novembra so sicer na Slovaškem zaradi pandemije prepovedana zborovanja, a Fico vztraja, da njegov protest to ne bi bil, saj bi večinoma potekal v obliki konvoja avtomobilov.

Slovaška je konec novembra zaradi visokega števila okužb in nizke stopnje precepljenosti uvedla dvotedensko zaprtje javnega življenja po vsej državi. V celoti je cepljenih manj kot polovica prebivalcev, kar je eden najnižjih deležev precepljenosti med državami EU. Oblasti želijo cepljenje spodbuditi na različne načine. Starejši od 60 let bodo tako po novem ob cepljenju prejeli 300 evrov, je prejšnji teden odločil slovaški parlament.