Revija Reporter
Svet

Slovake bodo cepili s Sputnikom V

STA

13. maj. 2021 8:15 Osveženo: 8:16 / 13. 5. 2021

Deli na:

Rusko cepivo Sputnik V

Profimedia

Na Slovaškem bodo junija začeli cepiti z ruskim cepivom proti covidu-19 Sputnik V, je danes sporočil slovaški minister za zdravje Vladimir Lengvarsky. To cepivo sicer v Evropski uniji še ni odobreno, ga pa že uporablja Madžarska.

"V nekaj dneh bom podpisal dovoljenje za cepljenje s Sputnikom V," je danes povedal Lengvarsky. Dodal je, da bodo lahko Slovaki, stari med 18 in 60 let, od 1. junija med cepivi proti covidu-19, ki so v državi na voljo, izbrali tudi rusko cepivo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Slovaška je prvo pošiljko cepiva Sputnik V prejela 1. marca. Nakup tega cepiva je sprožil vladno krizo, saj so tri od štirih koalicijskih strank nasprotovale odločitvi tedanjega premierja Igorja Matoviča, da ga kupi. Zaradi tega sta morala Matovič in tedanji minister za zdravje Marek Krajči odstopiti.

Nova vlada, v kateri sta nova člana zgolj Lengvarsky in premier Eduard Heger, je posle prevzela 1. aprila.

Od tedaj sta cepivo preizkušala dva neodvisna slovaška laboratorija, odobril pa ga je tudi laboratorij na Madžarskem. Rezultati so bili zadovoljivi, zaradi česar se je zdravstveni minister odločil za odobritev cepiva.

V državi imajo za uporabo pripravljenih 200.000 odmerkov Sputnika V, ki ga Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila za uporabo v Evropski uniji. Od članic EU sicer to cepivo uporablja edino Madžarska.