ženska Dobra karma

Odnos z mamo je pogosto najbolj boleč, ker je tak...

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 8. julija

Janja Sluga Reporter.si

Lažniva novica Janševih portalov: Janja Sluga ne...

milan krek Svet24.si

Krekova dvoličnost: prej kritiziral, zdaj, ko je ...

Aleksandra Pivec Necenzurirano

Četrtina članov DeSUS se je uprla Pivčevi

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

Lea Sirk Njena.si

Lea Sirk z 18-letno sestro po čustveno tetovažo

Svet

Slavni režiser Cameron dosegel najglobljo točko na Zemlji

Deli na:

Kanadski režiser James Cameron je danes dosegel najglobljo točko pod morsko globino. S podmornico se je v Marianskem jarku potopil na globino 10.898 metrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Režiser filmov Titanik in Avatar je med šesturnim podvigom v Tihem oceanu 500 kilometrov jugozahodno od Guama snemal ter zbiral vzorce in podatke.

Potop podmornice za eno osebo Deepsea Challenger je trajal dve uri in 36 minut, za vrnitev do površja pa je potreboval le uro in deset minut, kar je bilo manj od pričakovanj.

Cameron je šele tretji človek, ki se je potopil na dno Marianskega jarka. To je pred njim leta 1960 uspelo švicarskemu raziskovalcu Jacquesu Piccardu in Američanu Donu Walshu. Skrivnostne globine so od takrat odkrivali le s pomočjo plovil brez posadke.

57-letni Cameron, raziskovalec pri National Geographic Society, ima bogate izkušnje s potapljanjem v velike globine. Med drugim je obiskal tudi razbitine vojaške ladje Bismarck in Titanika.

Po njegovih besedah je tokrat šlo za raziskovanje, znanost in odkritje, podvig pa mu je še posebej pri srcu. "Bil je trenutek, ko sem se ustavil in si rekel: 'Tukaj sem. Sem na dnu oceana, na najglobljem kraju na Zemlji. Kaj sedaj to pomeni?'" se je po podvigu v Marianskem jarku vprašal Cameron.

Kot je dodal, se je ob tem zavedel, kako sam je dejansko bil. "Bolj kot za kaj drugega je šlo za občutek izolacije ob spoznanju, kako majhen si v tem velikem, obširnem, neznanem in neraziskanem prostoru," je razmišljal režiser.

Loading...