nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slavni nemški ekonomist: Slovenija mora nujno zaščititi schengensko mejo proti Balkanu

Deli na:
Slavni nemški ekonomist: Slovenija mora nujno zaščititi schengensko mejo proti Balkanu

Foto: Arhiv Reporterja

Če učinkovit nadzor schengenskih meja ne bo mogoč, bo morala Nemčija slediti avstrijskemu zgledu in vpeljati nadzor na mejah, pravi najslavnejši nemški ekonomist Hans-Werner Sinn. Nemce je posvaril, da lahko liberalna družba obstane le za ograjami in kritiziral je dosedanje reševanje migrantske krize.

V predavanju v Münchnu, predvajanem tudi prek spleta, se je Sinn zaradi velikega števila beguncev in migrantov zavzel za zmanjšanje prepustnosti meja schengenskega območja in za vzpostavitev enotnega sistema za sprejem prosilcev za azil in distribucijo migrantov po kvotah.

Skeptičen je, da bo prišlo do "evropske rešitve". Le Nemčija je izrekla dobrodošlico migrantom, je ugotavljal, druge države se jih otepajo. Grčijo, preko katere pride v Evropo večina migrantov z Bližnjega vzhoda, je označil za "propadlo državo". Posvaril je pred odvisnostjo od Turčije, ki bi Evropo izpostavila turškemu izsiljevanju. Po njegovem je nujno, da Slovenija učinkovito zaščiti schengensko mejo proti Balkanu.

Nujna je tudi vrnitev nadzora na nemških mejah, vztraja Sinn, ki je prepričan, da je mejne kontrole moč izvajati brez prevelikih prometnih zastojev.

Sprejete migrante bi bilo treba čim prej vključiti v delovni proces, pravi ekonomist, zato morajo biti mogoče tudi izjeme, ko gre za minimalno plačo. Se je pa zavzel tudi za ustavitev pritoka migrantov.

Navedel je izračune freiburškega finančnega strokovnjaka Bernda Raffelhüschena, ki ocenjuje, da bo milijon beguncev do konca življenja nemško socialo stal 450 milijard evrov več, kot si lahko privošči. To je kar 450.000 evrov na glavo, opozarja Sinn. Državo, njeno javno infrastrukturo in javne inštitucije je treba zaščititi, pravi ekonomist, po potrebi tudi z ograjami. Liberalne in odprte družbe lahko obstajajo le z ograjami, je prepričan.