Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slavni fizik Hawking in ruski milijarder bosta iskala življenje v vesolju

Deli na:
Slavni fizik Hawking in ruski milijarder bosta iskala življenje v vesolju

Foto: Arhiv Reporterja

Britanski kozmolog Stephen Hawking je v torek skupaj z ruskim milijarderjem Jurijem Milnerjem predstavil ambiciozno pobudo, katere cilj je prodreti globlje v vesolje in tam iskati inteligentno življenje. Gre za projekt Breakthrough Starshot, katerega cilj je poslati mini vesoljska plovila v Zemlji najbližji zvezdni sistem Alfa Kentavra.

Na projektu, pri katerem sodeluje tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, bo delovala mednarodna ekipa znanstvenikov, inženirjev in astronavtov. Njihova naloga bo oblikovati floto superkompaktnih, ultralahkih vesoljskih oz. nanoplovil.

Cilj projekta je mini vesoljska plovila, ki naj ne bi bila večja od mobilnega telefona, poslati v zvezdni sistem Alfa Kentavra. To je od Zemlje oddaljeno 4,37 svetlobnih let.

Po ocenah naj bi z novimi plovili sistem Alfa Kantavra dosegli v okoli 20 letih - za razliko od 30.000 let, koliko bi za pot do tja potrebovalo današnje najhitrejše vesoljsko plovilo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Hawking in Milner, ki sta projekt novinarjem predstavila v New Yorku, sta poudarila, da je čas, da si človeštvo drzne narediti nov veliki skok v zgodovino. To bi lahko po njunih ocenah omogočile nove tehnologije, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V prvi fazi namerava njuna ekipa zgraditi superlahko vesoljsko plovilo, ki bo potovalo z 20 odstotki svetlobne hitrosti.

Sicer pa naj bi bili podatki in ugotovitve, do katerih bodo prišli v projektu, javno dostopni vsem. Po navedbah ekipe so tudi že vzpostavili stik z ameriško vesoljsko agencijo Nasa, prav tako si želijo sodelovanja z Evropejci.

Ruski milijarder sicer financira tudi projekt Breakthrough Prize. Gre za nagrade visoke vrednosti, ki jih vsako leto v treh kategorijah podelijo znanstvenikom. Poleg tega pa je 54-letni Milner lani sprožil še 100 milijonov dolarjev vreden projekt Breakthrough Listen, v katerem s teleskopi iščejo signale inteligentnega življenja zunaj našega Osončja, navaja dpa.