Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Skupina poslovnežev naj bi iz Agrokorja s pomočjo Plenkovića in Dalićeve izvlekla 70 milijonov evrov

Deli na:
Skupina poslovnežev naj bi iz Agrokorja s pomočjo Plenkovića in Dalićeve izvlekla 70 milijonov evrov

Izredni upravi Agrokorja zelena luč za 480 milijonov evrov novih posojil. - Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković ter podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić nista samo namenoma zavajala hrvaško javnost, ko sta govorila neresnice o stanju v Agrokorju, temveč sta izkoristila svoja položaja, da bi določena skupina ljudi lahko zaslužila s krizo v Agrokorju, poroča novičarski portal index.hr.

Portal je danes objavil zasebno elektronsko pošto Dalićeve in avtorjev zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih ter vrsto dokumentov, na temelju katerih sklepajo o vpletenosti premierja in podpredsednice vlade v netransparentno vodenje postopka reševanja krize v največji hrvaški družbi. Do objave prihaja dan po tistem, ko je ustavno sodišče ocenilo, da je zakon skladen s hrvaško ustavo.

Lastniki in uprave borznih hiš, svetovalnih podjetij in odvetniških pisarn so po navedbah portala tajno delali za hrvaško vlado pri pripravi zakona, ki je znan kot lex Agrokor, ter pri tem pridobili osebno korist. Index.hr poudarja, da gre za skupino poslovnežev, ki jih je osebno izbirala Dalićeva, samo od svetovalnih storitev pa naj bi v letu dni iz Agrokorja izvlekli več kot pol milijarde kun (nekaj manj kot 70 milijonov evrov).

Portal zatrjuje, da je Dalićeva skupino vodila, vendar pa z nobenim od članov nikoli ni podpisala nobene pogodbe. Prav tako ne obstaja dokument, ki bi dokazoval, da so delali za vlado. Kot dodajajo na Index.hr, je Dalićeva vztrajala pri tajnosti delovanja skupine in je s člani komunicirala prek svojega zasebnega elektronskega naslova ter organizirala tudi vrsto tajnih sestankov, večinoma v poslovnih prostorih članov skupine.

Prvo srečanje naj bi se zgodilo 3. marca 2017 v prostorih svetovalne družbe Texo Management, v kateri je bil zaposlen prvi izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak. Na tem srečanju je bil sklenjen "ključni dogovor o prevzemu in reševanju Agrokorja", piše portal, ki navaja tudi imena ostalih članov skupine, med katerimi so tudi vodilni v odvetniški družbi Šavorić in partnerji, ki naj bi pripravili lex Agrokor tudi po navodilih Plenkovića in Dalićeve. Ministrica je letos sama dejala, da je avtorica lex Agrokor.

Vsi člani skupine so dobili milijonske posle v Agrokorju, potem ko je Ramljak 10. aprila 2017 postal izredni pooblaščenec za koncern, izpostavlja portal. Trdi, da so Plenković in skupina Dalićeve storili vse, da Ramljak prevzame vodenje izredne uprave, ne pa katera od oseb s seznama stečajnih upraviteljev.



Kot med drugim navaja Index.hr, dokumentacija nedvomno kaže, da Plenković in Dalićeva nista skrbela ne za javni interes niti za transparentno vodenje postopka reševanja koncerna, temveč sta fizičnim osebam, ki niso bile povezane z javnimi položaji, razkrivala zaupne pravne in finančne podatke, kot je vsebina pogovorov članov vlade z investitorji, bankirji in diplomati iz Rusije ter ostale informacije, ki niso bile znane javnosti.

Index.hr spominja na trditve Dalićeve, da avtorji lex Agrokor pripravljajo brezplačno, a jim je Texo Management po Ramljakovem prihodu na čelo izredne uprave koncerna ponudil pogodbe. Portal trdi, da je obstajal poseben načrt za črpanje denarja iz Agrokorja na podlagi dragih svetovalnih storitev, ki so jih dobili izbrani.

Ramljak je odstopil februarja letos, po tistem ko so bili v javnosti objavljeni podatki o njegovem navzkrižju interesov zaradi povezav s Texo Managementom.

Hrvaška opozicija je v preteklem letu večkrat sprožila postopek interpelacije ministra za finance Zdravka Marića, Dalićeve in celotne vlade zaradi domnevnih nepravilnosti pri postopku reševanja Agrokorja, a parlamentarne večine zanjo niso uspeli zagotoviti. Nekatere trditve, ki jih navaja index.hr, je bilo slišati tudi v saborskih razpravah.

Po neuradnih navedbah naj bi bili v banskih dvorih prepričani, da je objava elektronske pošte Dalićeve poskus zrušitve že okvirno sklenjene poravnave z upniki koncerna.