Revija Reporter
Svet

Skoraj leto in pol kasneje še vedno ni jasen motiv napadalca, ki je v Las Vegasu pobil 58 ljudi

STA

30. jan. 2019 10:43 Osveženo: 10:46 / 30. 1. 2019

Deli na:

Stephen Paddock

Ameriški FBI v svojem sklepnem preiskovalnem poročilu najhujšega strelskega napada v zgodovini ZDA priznava, da ni nobenega posebnega motiva, ki je vodil 64-letnega Stephena Paddocka, da je 1. oktobra 2017 iz svoje hotelske sobe v Las Vegasu pobil 58 ljudi, ob prihodu policije pa si je sodil še sam sebi.

Njegovo dejanje je analizirala posebna enota FBI za analizo obnašanja (BAU) in na koncu ostala brez odgovora. Paddock je imel težave s pešanjem telesnega in duševnega zdravja, ki jih ima milijone ljudi po svetu, pa vendarle ne gredo izvajat množičnih pokolov.

Njegova zaročenka Marilou Danley, ki jo je dva tedna pred pokolom poslal k družini na Filipine in ji tja nakazal 150.000 dolarjev, je povedala, da se ji je pritoževal, ker so mu zdravniki ugotovili "kemično neravnovesje" in mu ne morejo pomagati.

Upokojeni poštar in računovodja je obogatel z naložbami v nepremičnine in je bil reden obiskovalec hotela Mandalay Bay v Las Vegasu. Tam je prebival zastonj v sobi za 590 dolarjev na noč, ker je redno pognal za poker po več tisoč dolarjev. Poznali so ga in mu dovolili uporabo dvigala za selitve, s katerim si je v sobo natovoril goro orožja.

Oktobra 2017 je odprl ogenj na množico 22.000 udeležencev koncerta na prostem. Ubil je 58 ljudi, ranjenih pa je bilo skoraj 900. FBI domneva, da je imel morda željo biti podoben očetu, slavnemu bančnemu roparju, ki se je uspel uvrstiti na lestvico najbolj iskanih zločincev FBI. Vendar pa bančni roparji običajno niso morilci.

Paddock ni imel nobene posebne politične agende, ni imel posebnih vzornikov, ni imel posebne vere in ni posebej sovražil manjšin ali drugačnih. Njegov brat Eric Paddock ga je sicer imenoval za kralja mikro-agresije, narcisa in pedantneža, ki je bil naveličan življenja. Morda je hotel oditi na drugi svet z dejanjem, s katerim se bo zapisal v zgodovino, čeprav neslavno. K temu pa mu je obilno pomagala ohlapna zakonodaja okrog orožja v Nevadi.