Revija Reporter
Svet

100.000 Turkov, odpuščenih po udaru, zahteva vrnitev službe

STA

15. sep. 2017 6:00

Deli na:

Znašanje nad turškimi vojaki po neuspelem puču.

arhiv Reporterja

Skoraj 100.000 turških državljanov, ki so bili odpuščeni po lanskem neuspelem poskusu državnega udara, je vložilo prošnjo za vrnitev službe v javnem sektorju ali vojski, je včeraj sporočila turška vlada.

Po navedbah turškega pravosodnega ministrstva so v zadnjih dveh mesecih prejeli 98.252 prošenj.

V čistki po neuspelem poskusu državnega udara julija lani je službo izgubilo več kot 150.000 ljudi. Večini očitajo povezave z gibanjem v ZDA živečega muslimanskega klerika Fethullaha Gülena, ki mu pripisujejo odgovornost na udar, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Od odpuščenih javnih uslužbencev in vojakov jih je 98.252 vložilo prošnje za vrnitev službe, ki so jih lahko oddali do včeraj.

V zaporu je medtem v povezavi s poskusom puča okoli 50.000 ljudi. Še več tisoč so jih aretirali v okviru izrednih razmer, ki so jih uvedli po udaru. Slednji so obtoženi kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom.

Zahodne države so do izrednih razmer, ki oblastem omogočajo vladanje z dekreti, kritične. Zaradi tega so se zaostrili tudi odnosi med Ankaro in državami Evropske unije. V okviru izrednih razmer so namreč zaprli tudi več Evropejcev.