386253406_17923812026784758_2766310914979407498_n Svet24.si

V Postojni pogrešano osebo našli mrtvo

Sinji lebduh Svet24.si

V Sloveniji opazili zelo redko vrsto ptice

Irena Šinko Necenzurirano

Zadnji razpis ministrice Šinko: za svetovalca ...

cerkev Reporter.si

Duhovnik naj bi se zaljubil v zdravnico: zaradi ...

doncic porsche Ekipa24.si

Se šali?! Kek razkril, da je za noro ceno na ...

nejc-krevs Odkrito.si

Nejc Krevs: BLIŠČ IN BEDA

ante simundza maribor Ekipa24.si

Ante Šimundža bo debitiral na tekmi z Muro, o ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Škandal: najbogatejši hrvaški minister ni prijavil dveh milijonov prihodkov

Deli na:
Škandal: najbogatejši hrvaški minister ni prijavil dveh milijonov prihodkov

Gordan Grlić Radman - Foto: STA

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je ta teden tarča kritik, potem ko je spletni portal Index razkril, da ni prijavil za 2,11 milijona evrov dividend od družinskega podjetja Agroproteinka. Opozicija je napovedala, da bo zahtevala njegovo razrešitev, premier Andrej Plenković pa je dejal, da je minister storil napako in da bo plačal kazen.

Portal Index je nedavno razkril, da Grlić Radman več let ni ustrezno izpolnjeval premoženjske kartice s podatki o izplačanem delu dobička podjetja Agroproteinka, katerega solastnik je.

Minister je v četrtek priznal napako. Dejal je, da je pri izpolnjevanju premoženjske kartice šlo za tehnično napako, za katero mu je žal. Politično odgovornost je zavrnil.

Primer je v četrtek komentiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Dejal je, da je Grlić Radman storil napako in da bo plačal kazen, a da to "ni pomembna tema, ko vlada predstavlja paket ukrepov pomoči državljanom in gospodarstvu".

Drugače meni opozicija. "Da te ni sram. Komisija za preprečevanje konflikta interesov je leta 2019 ugotovila, da ima pravico prejemati dividende, a jih mora prijaviti. In kaj naredi potem - nič. Prejme 2,11 milijona evrov in nič," je v četrtek opozoril vodja največje opozicijske stranke SDP Peđa Grbin.Grbin je napovedal, da bo skupaj z drugimi opozicijskimi strankami zahteval njegovo razrešitev. Kot je pojasnil, bodo to storili zato, ker Grlić Radman kot član vlade ni izpolnil svoje obveznosti, da prijavi milijone evrov dividend od podjetja, ki velik del svojega poslovanja ustvarja v sodelovanju z državo.

Agroproteinka je v večinski lasti družine Grlić Radman in se ukvarja z odstranjevanjem poginulih živali. Skrbela je tudi za odvoz svinj, ki so poginile zaradi prašičje kuge, pri čemer je poslovala tudi z državo.

Ko je Grlić Radman leta 2019 postal minister, bi podjetje o poslovanju z državo moralo obveščati tudi komisijo za preprečevanje konflikta interesov, a tega ni storilo. Vodja komisije Aleksandra Jozić-Ileković je zato že napovedala preiskavo poslovanja Agroproteinke.

Premoženje Grlića Radmana je po podatkih iz njegove premoženjske kartice vredno okoli štiri milijone evrov. Ima več nepremičnin in avtomobilov ter velja za najbogatejšega ministra v Plenkovićevi vladi.