stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tatjana, Marjan, Tanja – Janša vas ima na muhi! (KOMENTAR)

Deli na:
Tatjana, Marjan, Tanja – Janša vas ima na muhi! (KOMENTAR)

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je prva tarča SDS. - Foto: Bobo

Komu bo pripadla čast biti prvi interpeliranec? Katerega ministra ali ministrico izbrati? Ministra, ki je močan člen vlade, ali nekoga, ki je najšibkejši člen v koalicijskih nevarnih razmerjih?

O notranji ministrici nekdanji prvi policistki Tatjani Bobnar si lahko, glede na njene »protijan-šistične« govore, v SDS mislijo vse najslabše, a uživa vso podporo vlade. Ne kaže, da bi lahko z njo poglabljali morebitne razpoke v koaliciji. SDS je vnovič dokazala, da je zanjo najbolj zanimivo prav notranje ministrstvo. Ko se leta 2020 prevzeli vodenje vlade, ga nikakor niso hoteli prepustiti NSI oziroma Mateju Toninu.

Morda lahko opozicija malce le strese vladno združbo z nekdanjim prvakom LMŠ Marjanom Šarcem. Najdejo se tisti – tudi v Gibanju Svoboda –, ki jim ni bilo preveč povšeči reševanje politične kariere nekdanjega predsednika vlade na način, da se ga postavi v vrh obrambnega resorja.

V javnosti, ki je nekako manj politično opredeljena, velja, da je bila Šarčeva in nato vladna odločitev o preklicu pogodbe o nakupu osemkolesnikov boxer najprej uresničevanje političnih napovedi, tega kar so zapisali v koalicijsko pogodbo. Pri nakupo orožja in opreme bi nas moral zanimati vojaški nasvet. Je bil ta dovolj enoten v prid nakupa boxerjev? Povprašani obramboslovci so bili glede nabavljenih osemkolesnikov malce različnih mnenj. Boxer, ki smo ga kupili, naj bi ne bil niti stoodstotno operativen. In Slovenska vojska spet začenja iz točke nič.

Tarče so tisti »služabniki ljudstva«, kot pravimo ministrom, ki so bili najbolj prizadevni pri načenjanju zapuščine prejšnje vlade.

Iz točke nič pa ne začenja slovenska diplomacija. Tudi komentatorje na levi sredini Tanja Fajon ni impresionirala. Pogrešajo kaj več vsebine. In zdaj jo ima. Ali pa je bila napoved interpelacije zoper njo le še zadnji poskus reševanje veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja, v prejšnjem mandatu člana kabineta predsednika vlade Janeza Janša, od koder se je dejansko vodila slovenska zunanje politika?

Vlaganje interpelacije zoper ministre tretje Janševe vlade se je izkazalo za ne kaj dosti učin-kovit način načenjanja vladajočih. Lani jih je KUL vložil kar sedem. Navadno se je zgodilo celo nasprotno, in so se v koaliciji pač solidarno branili. Tako so ubranili tudi najbolj zrelega interpeliranca ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. Še predsednik sveta SDS Anže Logar je bil takrat mnenja, da se mora umakniti.

Imajo pa zdajšnje napovedi interpelacij skupni imenovalec. Tarče so tisti »služabniki ljudstva«, kot pravimo ministrom, ki so bili najbolj prizadevni pri načenjanju zapuščine prejšnje vlade. Sicer pa, če se ob tem javno odpirajo razprave in vrši pritisk na odgovorne, da se pomembnih zadev lotevajo resno, ni odveč nobena interpelacija.