Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Silovit potres v Turčiji in Siriji: na tisoče mrtvih

Deli na:
Silovit potres v Turčiji in Siriji: na tisoče mrtvih

Stavbe so pod seboj pokopale številne ljudi. - Foto: Profimedia

V katastrofalnem potresu z magnitudo 7,8, ki je danes prizadel območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po najnovejših uradnih, a še vedno začasnih podatkih, umrlo več kot 2300 ljudi, od tega 1498 v Turčiji in 810 v Siriji. Poškodovanih je več kot 10.000 ljudi.

Prvemu potresu z magnitudo 7,8, ki je ob 4.17 po lokalnem (ob 2.17 po srednjeevropskem času) stresel turško okrožje Pazarcik, približno 60 kilometrov od meje s Sirijo, je sledilo več deset popotresnih sunkov, preden se je ob 10.24 po srednjeevropskem času zgodil nov potres z magnitudo 7,5. Žarišče je imel prav tako na jugovzhodu Turčije, in sicer štiri kilometre jugovzhodno od mesta Ekinozu.

Turški državni organ za upravljanje nesreč in izrednih razmer (AFAD) je sporočil, da je po začasnih podatkih v potresih v Turčiji umrlo 1498 ljudi, poškodovanih pa jih je 8533. Porušenih je 2834 poslopij.

Iz Sirije pa so ministrstvo za zdravje in reševalci z območij pod nadzorom upornikov sporočili, da je v potresih po začasnih podatkih umrlo skupno 810 ljudi, 2315 pa je poškodovanih.

Ponekod na območju sedaj močno dežuje in sneži, pričakovano znižanje temperatur pa bo še dodatno otežilo delo reševalcev, kot tudi razmere za prizadete prebivalce, ki so ostali brez strehe nad glavo.

Turčija leži na enem najbolj potresno aktivnih območij na svetu. Ko je turško regijo Duzce leta 1999 prizadel potres z magnitudo 7,4, je umrlo več kot 17.000 ljudi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je žrtvam že izrazil sožalje in pozval k enotnosti v državi. "Upamo, da bomo to nesrečo skupaj prebrodili čim prej in z najmanj škode," je zapisal na Twitterju in dodal, da se zbirajo reševalne ekipe iz vse države.