Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severnokorejski begunci preko meje poslali balone s pecivom

Deli na:
Severnokorejski begunci preko meje poslali balone s pecivom

Foto: Reuters

Severnokorejski begunci, ki živijo v Južni Koreji, so preko močno zastražene meje med državama poslali balone s pecivom, s katerim želijo svojim sonarodnjakom polepšati praznovanje lunarnega novega leta. Baloni, ki jih preko meje pošiljajo aktivisti, sicer običajno vsebujejo propagande letake s pozivi k zrušitvi severnokorejskega režima.

Severnokorejski begunci so z otoka Ganghwa poslali okoli 20 velikih balonov s 100 kilogrami čokoladne pite - južnokorejske sladice, ki je zelo priljubljena pri tistih Severnih Korejcih, ki lahko pridejo do nje.

"To je simbol naše bratske ljubezni ljudem, ki živijo na severu," je dejala Song Si-Yon, nekdanja uslužbenka severnokorejske policije, ki je leta 2007 pobegnila na jug. "Upamo, da bo to Severnim Korejcem pomagalo, da bodo lunarno novo leto praznovali v bolj veselem razpoloženju," je dodala.

Čokoladna pita, polnjena s sladkorno peno in oblita s čokolado, je vsakodnevni priboljšek za več kot 40.000 severnokorejskih delavcev, ki delajo v južnokorejskih tovarnah v industrijski coni v Kaesongu.

Minuli mesec je več južnokorejskih organizacij preko meje poslalo balone z okoli 800 pari nogavic, ki jih je v Severni Koreji preprosto zamenjati za hrano. En par nogavic naj bi bil vreden 10 kilogramov koruze, kar za enega človeka zadostuje za cel mesec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.