vesolje 5 Svet24.si

Najpomembnejši astrološki datumi v mesecu juliju...

struge, hiše, posledice poplav Svet24.si

Prizadeti v poplavah razočarani zaradi "žaljivo"...

901177_veznaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: policija sumi, da je bil posel...

stane dolanc Reporter.si

Ukradeni otroci: je varnostnik Staneta Dolanca za ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

Svet

Severnokorejska raketa eksplodirala v zraku

Deli na:
Severnokorejska raketa eksplodirala v zraku

Fotografija je simbolična. - Foto: KCNA

Severna Koreja je danes izvedla nov poskus izstrelitve rakete, a se je končalo neuspešno z eksplozijo v zraku, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Več podrobnosti ni razkrilo, je pa južnokorejska tiskovna agencija Yonhap poročala, da je šlo po oceni vojske za hiperzvočno raketo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Raketa je danes poletela iz bližine Pjongjanga v smeri vzhoda proti odprtem morju. Izstrelitev rakete je zabeležila tudi japonska obalna straža.

Severna Koreja je po lastnih navedbah že večkrat testirala hiperzvočne rakete, ki jih je zaradi hitrosti težko prestreči.

Novo testiranje rakete se je zgodilo ravno pred začetkom skupnih vojaških vaj ZDA, Južne Koreje in Japonske. Američani so na vaje poslali tudi eno od svojih letalonosilk.

Severnokorejski namestnik obrambnega ministra Kim Kang-il je v ponedeljek v izjavi, ki so objavili državni mediji, obtožil ZDA in Južno Korejo provokativnega vedenja zaradi prihoda letalonosilke. Državi sicer redno zavračata obtožbe Severne Koreje, da se s skupnimi vojaškimi vajami pripravljata na napad.

Čeprav proti Severni Koreji veljajo številne mednarodne sankcije, ki naj bi omejile njen jedrski in raketni program, pa Pjongjang že leta razvija rakete, tudi takšne, ki bi lahko nosile jedrske konice. Napetosti na Korejskem polotoku se že dolgo močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povišala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA.