pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja znova izstrelila več vodenih raket

Deli na:
Severna Koreja znova izstrelila več vodenih raket

Fotografija je simbolična. - Foto: YouTube

Severna Koreja je danes s svoje zahodne obale znova izstrelila več vodenih raket, je sporočila južnokorejska vojska in navedla, da je bil to tretji raketni preizkus Pjongjanga v zadnjih sedmih dneh. Kot so še sporočili iz Seula, južnokorejske in ameriške obveščevalne službe opravljajo podrobno analizo izstrelitve, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah južnokorejske vojske so rakete poletele proti morju med Korejskim polotokom in Kitajsko. "Naša vojska tesno sodeluje z ZDA (...) ter pozorno spremlja dejavnosti Severne Koreje," je v izjavi sporočil štab vojske in dodal, da obveščevalne službe ZDA in Južne Koreje opravljajo podrobno analizo izstrelitve.

Severna Koreja je v ponedeljek potrdila, da je v nedeljo s podmornice izstrelila dve vodeni raketi tipa pulhwasal-3-31, ki naj bi predstavljali novo generacijo strateških manevrirnih izstrelkov. Izstrelitev je spremljal tudi severnokorejski voditelj Kim Jong-un. Še eno izstrelitev vodenih raket je Pjongjang opravil minulo sredo.

V nasprotju z balističnimi testiranje vodenih raket v skladu s trenutnimi sankcijami ZN proti Pjongjangu ni prepovedano. Manevrirni izstrelki imajo sicer običajno reaktivni pogon in letijo nižje od bolj izpopolnjenih balističnih raket, zato jih je težje odkriti in prestrezati.

Odnosi med Korejama se v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povečala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA. Obe strani sta tudi opustili ključne sporazume za zmanjšanje napetosti in okrepili varnost na meji. ZDA in Južna Koreja sta medtem okrepili vojaško sodelovanje in izvedli že več skupnih vojaških vaj.