dreamstime_m_129532071 Odkrito.si

5 barvnih kombinacij, na katere niste pomislili

Nikolaj »Kolja« Barkhatov Svet24.si

VIDEO in FOTO: Triletnega Koljo iskalo več kot ...

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

mladen grgic Svet24.si

Nepričakovano odstranjen s kopališča v ...

sveča, dan žalovanja, magnitogorsk, eksplozija plina Svet24.si

Uroša po devetih mesecih našli pod Kredarico

Cameron Boyce Najstnica.si

Cameron Boyce je pred smrtjo posnel ta video

Nuša in Frenk Derenda Njena.si

Mož Nuše Derenda opazno shujšal

Svet

Severno Korejo pesti huda suša, pomanjkanje hrane bo še hujše

Deli na:
Severno Korejo pesti huda suša, pomanjkanje hrane bo še hujše

Foto: Bobo

Severno Korejo pesti huda suša. Kot so danes poročali tamkajšnji mediji, je letos v državi padla najmanjša količina padavin v zadnjih 37 letih. Združeni narodi so že pred dnevi izrazili zaskrbljenost zaradi pomanjkanja hrane v tej izolirani in obubožani državi.

Severna Koreja, proti kateri je mednarodna skupnost uvedla vrsto sankcij zaradi jedrskih in raketnih programov, se že dolgo sooča s kroničnim pomanjkanjem hrane.

Mednarodne organizacije, med njimi Svetovni program za hrano (WFP), opozarjajo, da lahko že manjše naravne nesreče, kot je suša, znatno vplivajo na pridelavo hrane v Severni Koreji.

Od januarja do začetka maja so imeli v Severni Koreji le 54,4 milimetra dežja ali snega, kar je najmanj v tem obdobju od leta 1982, je poročala državna tiskovna agencija KCNA, ki je razmere opisala kot "hudo sušo", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

WFP in Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) sta minuli mesec v skupnem poročilu zapisala, da je pridelava hrane lani dosegla najnižjo raven od leta 2008 in da po ocenah deset milijonov ljudi oz. 40 odstotkov prebivalstva potrebuje nujno pomoč v hrani."Situacija bi se lahko še dodatno poslabšala v obdobju med dvema žetvama od maja do septembra, če ne bodo sprejeti ustrezni in nujni humanitarni ukrepi," opozarjajo v poročilu.

Izvršni direktor WFP David Beasley je med obiskom v Seulu ta teden izrazil zaskrbljenost zaradi prehranskih razmer v Severni Koreji. Južnokorejski minister za združitev Kim Yeon-chul je dejal, da bi morali med majem in septembrom na sever poslati pomoč v hrani, kot v poročilu priporoča WFP.

Južna Koreja je leta 2017 želela severni sosedi preko WFP poslati prehrambene izdelke v vrednosti 4,5 milijona dolarjev, vendar se to ni zgodilo, delno zaradi jedrskih testov, ki jih je tisto leto izvedla Severna Koreja.

Mednarodna federacija Rdečega križa je minuli teden opozorila, da bi zgodnja suša v Severni Koreji lahko še poslabšala težave s hrano, podhranjenostjo in zdravjem za tisoče otrok, nosečnic in doječih mater. Že pred to sušo je vsak peti severnokorejski otrok do petih let starosti zaostajal v rasti zaradi slabe prehrane. "Skrbi nas, da ti otroci ne bodo prenesli dodatnega stresa na njihova telesa," je opozoril Rdeči križ.

Loading...