osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

jennifer lopez Svet24.si

Pri 49 je pokazala svoje nikoli bolj izklesano ...

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

taksi ljubljana Svet24.si

Poklical taksista in izkoristil njegovo ...

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

ema lpd Njena.si

Prizadeta Ema v solzah razkrila svojo zgodbo

viljem julijan Njena.si

Slovenski pevec se je zavedno poslovil od sina

Svet

Severna Makedonija z novim imenom tudi na seznamu članic ZN

Deli na:
Severna Makedonija z novim imenom tudi na seznamu članic ZN

Foto: sta - Makedonija

Združeni narodi so na seznamu priznanih držav uradno zamenjali ime države Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija z novim imenom Severna Makedonija. Skopje je ZN o spremembi imena uradno obvestil sredi tedna, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

Makedonska vlada je ta teden generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa uradno obvestila o spremembi imena države v Severno Makedonijo, kar je v skladu z junija lani sklenjenim prespanskim sporazumom o imenu z Grčijo, ki je začel veljati v torek.

Zaradi nasprotovanja Grčije imenu Makedonije so Združeni narodi Makedonijo leta 1993 sprejeli pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija oz. s kratico angleškega imena FYROM, ki so jo morali uporabljati v uradnih dokumentih ZN. Makedonija je ime v ZN sedaj spremenila iz FYROM v Severna Makedonija (North Macedonia).

Takih primerov spremembe imen je bilo v ZN doslej že precej in postopek ni nič posebnega. Vsaka članica ZN lahko sicer za potrebe svoje uradne komunikacije uporablja ime države, kot si želi. ZDA na primer trenutno Severni Makedoniji še vedno rečejo Makedonija. Za potrebe ZN pa bo odslej Severna Makedonija.

Loading...