favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Makedonci na meji že postavljajo table z imenom Republika Severna Makedonija

Deli na:
Makedonci na meji že postavljajo table z imenom Republika Severna Makedonija

Nova tabla Republike Severne Makedonije na meji z Grčijo. - Foto: Profimedia

Potem ko se je v torek Makedonija uradno preimenovala v Severno Makedonijo, je vlada premierja Zorana Zaeva danes pozvala carinike, naj v roku treh dni na vseh mejnih prehodih zamenjajo table z imenom države. Na mejnem prehodu z Grčijo Bogorodica-Evzoni so danes na tablo nalepili nalepko z novim imenom države, poroča tiskovna agencija Mia.

Table z napisom Severna Makedonija bodo v prihodnjih treh dneh namestili na vseh mejnih prehodih, to velja tudi za mednarodni letališči v Skopju in Ohridu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Table bodo zamenjali tudi na vseh državnih uradih, vlada in parlament pa v komunikaciji z mediji že uporabljata ime Severna Makedonija.

Med drugim pa so k menjavi osebnih dokumentov pozvali tudi vse državljane, ki imajo glede na uredbo sicer za to na voljo pet let.


Makedonski mediji so danes poročali, da bodo v prihodnje zamenjali tudi mednarodno avtomobilsko oznako, ki je sedaj MK.

Zunanje ministrstvo v Skopju je danes sporočilo, da so o spremembi imena že obvestili Združene narode. Kot so pojasnili, sta državi v torek zvečer generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa v pismu obvestili o začetku veljavnosti prespanskega sporazuma. Kmalu bodo poslali verbalno noto tudi sekretariatu ZN, državam članicam in drugim mednarodnim organizacijam, ki jih bodo obvestili v spremembi.

Grčija je od leta 1991 nasprotovala imenu svoje severne sosede, saj ima istoimensko severno pokrajino. Zaradi spora je Grčija blokirala pot Makedonije v zvezo Nato in Evropsko unijo. Strani sta junija lani sklenili zgodovinski prespanski sporazum, po katerem se je sedaj Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo in sprejela ustrezne spremembe ustave.

Grčija je nato v petek kot prva država zveze Nato ratificirala protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato, v torek pa ga je kot druga država ratificirala Slovenija.