vogrinec Odkrito.si

Kaj se dogaja s Tonetom Vogrincem?

Katarina Venturini Svet24.si

Jezi se le na določene ljudi

Retrogradni Merkur Petisvet.si

Marsikaj se bo končalo, želje se bodo ...

profimedia-0338601124 Svet24.si

Pozor! Nikar še ne oblecite kratkih hlač

kraljica elizabeta, velika britanija, združeno kraljestvo, zastava Svet24.si

Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla britanska kraljica ...

vichy bff, prijateljstvo Njena.si

Zahvali se svoji BFF in ji podari darilo!

Lado Bizovičar Njena.si

Lado Bizovičar zajokal na javni televiziji

Svet

Makedonci na meji že postavljajo table z imenom Republika Severna Makedonija

Deli na:
Makedonci na meji že postavljajo table z imenom Republika Severna Makedonija

Foto: Profimedia - Nova tabla Republike Severne Makedonije na meji z Grčijo.

Potem ko se je v torek Makedonija uradno preimenovala v Severno Makedonijo, je vlada premierja Zorana Zaeva danes pozvala carinike, naj v roku treh dni na vseh mejnih prehodih zamenjajo table z imenom države. Na mejnem prehodu z Grčijo Bogorodica-Evzoni so danes na tablo nalepili nalepko z novim imenom države, poroča tiskovna agencija Mia.

Table z napisom Severna Makedonija bodo v prihodnjih treh dneh namestili na vseh mejnih prehodih, to velja tudi za mednarodni letališči v Skopju in Ohridu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Table bodo zamenjali tudi na vseh državnih uradih, vlada in parlament pa v komunikaciji z mediji že uporabljata ime Severna Makedonija.

Med drugim pa so k menjavi osebnih dokumentov pozvali tudi vse državljane, ki imajo glede na uredbo sicer za to na voljo pet let.


Makedonski mediji so danes poročali, da bodo v prihodnje zamenjali tudi mednarodno avtomobilsko oznako, ki je sedaj MK.

Zunanje ministrstvo v Skopju je danes sporočilo, da so o spremembi imena že obvestili Združene narode. Kot so pojasnili, sta državi v torek zvečer generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa v pismu obvestili o začetku veljavnosti prespanskega sporazuma. Kmalu bodo poslali verbalno noto tudi sekretariatu ZN, državam članicam in drugim mednarodnim organizacijam, ki jih bodo obvestili v spremembi.

Grčija je od leta 1991 nasprotovala imenu svoje severne sosede, saj ima istoimensko severno pokrajino. Zaradi spora je Grčija blokirala pot Makedonije v zvezo Nato in Evropsko unijo. Strani sta junija lani sklenili zgodovinski prespanski sporazum, po katerem se je sedaj Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo in sprejela ustrezne spremembe ustave.

Grčija je nato v petek kot prva država zveze Nato ratificirala protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato, v torek pa ga je kot druga država ratificirala Slovenija.

Loading...