Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja pospešeno testira nove raketne sisteme

Deli na:
Severna Koreja pospešeno testira nove raketne sisteme

Izstrelitev raket - Foto: Profimedia

Severna Koreja je potrdila, da je ta teden testirala dva različna raketna sistema, so danes poročali severnokorejski mediji. Državni mediji so sicer veliko pozornosti namenili obisku severnokorejskega voditelja Kim Jong-una v tovarni streliva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pjongjang je letos izvedel že šest raketnih preizkusov, med drugim je testiral hipersonično raketo. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je danes poročala, da so v torek testirali raketi dolgega dosega, ki sta v Japonskem morju zadeli otok, oddaljen okoli 1800 kilometrov. V četrtek pa so izstrelili taktični vodeni raketi, namen pa je bil testiranje moči eksplozije navadne bojne glave, je še poročala KCNA.

Pospešeno testiranje raket sledi napovedi Kima v decembru o modernizaciji vojske. Voditelj je danes obiskal tovarno streliva, v kateri po navedbah KCNA proizvajajo "glavni oborožitveni sistem". Kim je ob obisku dejal, da je tovarna zelo pomembna pri modernizaciji oboroženih sil.

ZDA, Južna Koreja in Japonska sta v zadnjih tednih večkrat kritizirali Pjongjang zaradi raketnih poskusov. ZDA so po preizkusu hipersoničnih raket uvedle sankcije proti petim Severnokorejcem, povezanim z balističnim programom. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da želi Severna Koreja s testi pokazati svojo vojaško moč in razvoj raketne tehnologije.