900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Diktator Kim ima nove rakete, ki jih je prvič pokazal svetu

Deli na:
Diktator Kim ima nove rakete, ki jih je prvič pokazal svetu

Nove balistične rakete Severne Koreje - Foto: KCNA

Severna Koreja je kongres vladajoče Delavske stranke v četrtek zvečer sklenila z vojaško parado, na kateri so predstavili tudi najnovejše balistične rakete, ki jih lahko izstrelijo s podmornice, poročajo severnokorejski mediji.

Na paradi dva dneva po zaključku kongresa stranke so vojaki korakali ob tankih, topništvu in raketnih sistemih. Na posnetkih s parade je bilo videti tudi severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, ki je z odra opazoval dogajanje.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je Pjongjang na paradi predstavil novo različico balističnih raket, ki jih lahko izstrelijo s podmornice (SLBM) ter balistične rakete kratkega dosega. Po njihovem mnenju so prikazane rakete SLBM daljše in gre najverjetneje za posodobitev tistih, ki so jih predstavili oktobra lani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na podobnem dogodku v oktobru je Pjongjang na paradi predstavil tudi balistično raketo dolgega dosega, ki bi lahko potencialno dosegla celinske ZDA. Glede na posnetke jih tokrat niso prikazali.

Severna Koreja ostaja izolirana zaradi svojih jedrskih ambicij. Že leta testira različne balistične rakete, ki se jih izstreli z zemlje ali ladje. Rakete, ki se jih izstreli s podmornice, nasprotniki sicer težje prestrežejo.

Tokratni kongres Delavske stranke in parada sta se odvila tik pred prisego novoizvoljenega predsednika ZDA Joeja Bidna. Kljub dvema vrhoma med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trupom ni videti nobenega napredka v odnosih in glede jedrskega dogovora. Kim je na zadnjem kongresu med drugim označil ZDA za največjega sovražnika Severne Koreje.