nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sestaja se koalicija držav proti Islamski državi

Deli na:
Sestaja se koalicija držav proti Islamski državi

Foto: Reuters

Na sedežu Nata v Bruslju bo danes potekalo srečanje koalicije držav proti džihadistom Islamske države (IS). Pod vodstvom ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja se bodo o aktualnem položaju tega boja proti džihadistom v Siriji in Iraku pogovarjali predstavniki okoli 60 držav, med njimi tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.

Zveza Nato kot organizacija sicer ne sodeluje v tej koaliciji, ki jo vodijo ZDA, sodelujejo pa na takšen ali drugačen način vse države članice, so izpostavljali na torkovem formalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata. Nato bo zato danes za to srečanje koalicije držav proti IS zagotovil le prostore.

Ker koalicijo držav vodijo ZDA, bo srečanje vodil ameriški državni sekretar Kerry. Srečanja pa se bodo udeležili vsi zunanji ministri članic Nata ter predstavniki ostalih članic koalicije. Med njimi tudi iz številnih arabskih držav.

Po napovedih bodo govorili o poteku boja proti džihadistom, ki poteka na več ravneh - od letalskega bombardiranja njihovih položajev v Siriji in Iraku do ukrepanja proti njihovim podpornikom in njihovim financam ter boja proti njihovi ideologiji. Pričakovati je tudi napoved prihodnjih ukrepov v tem boju.

Sicer je tudi Nato v torek formalno izrazil zaskrbljenost zaradi dejanj džihadistov v Siriji in Iraku. Znova je podčrtal pripravljenost na pomoč iraški vladi v boju proti IS, kot so to voditelji članic sprejeli na septembrskem vrhu v Walesu. A zaenkrat v Bagdadu za kako pomoč Nata niso zaprosili, so še pojasnili na sedežu Nata v Bruslju.