Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šešljevo zdravstveno stanje slabše, trdi srbski zdravnik

Deli na:
Šešljevo zdravstveno stanje slabše, trdi srbski zdravnik

Foto: Reuters

Zdravstveno stanje haaškega obtoženca in vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, ki so ga novembra lani začasno izpustili iz pripora haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, se je poslabšalo, trdi njegov zdravnik Milovan Bojić. Kot je pojasnil za srbski dnevnik Danas, so mu na jetrih odkrili nove metastaze.

Haaško sodišče je novembra lani Šešlju iz humanitarnih razlogov odobrilo začasno izpustitev iz pripora in vrnitev v domovino, ker naj bi imel po navedbah srbskih zdravnikov raka na debelem črevesu in metastaze na jetrih. Kot je pojasnil Bojić, sicer vodja Šešljeve ekipe zdravnikov, so pred kratkem na jetrih odkrili nove metastaze. Po njegovih besedah bi moral Šešelj zaradi tega na 36 tednov dolgo zdravljenje, nato pa bi ga lahko operirali.

S kemoterapijo zaradi novih metastaz bi moral haaški obtoženec po navedbah njegovega zdravnika začeti že pred dvema tednoma, a zaradi pritiskov glavnega tožilca haaškega sodišča Sergea Brammertza ni privolil v to. Napovedal je tudi, da bo v primeru, da ga bo Srbija izročila haaškemu sodišču, zavrnil vse terapije, tudi osnovna zdravila, je še povedal Bojić za srbski dnevnik.

Dodal je, da Šešelj že tri leta vztraja, da se bo zdravil izključno v Srbiji, a zaradi najnovejših pritiskov Haaga, da se mora vrniti v pripor v Scheveningnu, tudi v domovini zavrača zdravljenje, kar še dodatno škoduje njegovemu zdravju.

Šešelj od vrnitve v Srbijo razburja domačo in tujo javnost s ponavljanjem svojih nacionalističnih idej o Veliki Srbiji in pozivi k strmoglavljenju aktualnega srbskega vodstva. Haaško tožilstvo je zato zahtevalo odpravo odločitve o izpustitvi in jo tudi doseglo.

Prizivni senat haaškega sodišča je 30. marca odločil, da se mora Šešelj nemudoma vrniti v pripor v Scheveningnu, sodnemu senatu pa naložil, naj odpravi odločitev o izpustitvi in odredi ponoven pripor. Sodni senat tega še ni storil, je pa v petek pozval sekretariat sodišča, naj kar se da kmalu stopi v stik z ekipo Šešljevih zdravnikov in mu priskrbi podatke o zdravju obtoženca. Zahtevo so utemeljili z željo po "zaščiti pravice obtoženca do ustrezne nege".

Šešelj je sicer večkrat poudaril, da se ne bo prostovoljno vrnil v Haag. Nedavno pa je zatrdil tudi, da bo poskrbel, da haaško sodišče ne bo prišlo do podatkov o njegovem zdravstvenem stanju.

Šešelj je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. V haaškem priporu je bil od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, sodbo pa naj bi bilo pričakovati poleti.