boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Separatisti v Ukrajini pripravljeni na izmenjavo ujetnikov

Deli na:
Separatisti v Ukrajini pripravljeni na izmenjavo ujetnikov

Foto: Reuters

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine so pripravljeni na izmenjavo vojnih ujetnikov z vladno stranjo, je sporočila njihova predstavnica. Izmenjavo predvideva dogovor iz Minska, ki ga je minuli teden dosegla normandijska četverica. Prvi predviden korak je bila sicer prekinitev ognja, ki pa je le delno uveljavljena. Spopadi se danes nadaljujejo.

Začetna izmenjava ujetnikov bi se lahko odvila že v soboto, je za rusko tiskovno agencijo Interfax dejala predstavnica separatistov Darja Morozova. V Kijevu teh navedb še niso potrdili, sta pa se strani o izmenjavi dogovorili minuli teden v okviru dogovora iz Minska.

Ta je sicer na majavih tleh, saj se spopadi po začetni umiritvi nadaljujejo, strani pa druga drugo obtožujeta kršitev premirja. Najhujša je bila napad separatistov na mesto Debalcevo, strateško pomembno železniško vozlišče med Doneckom in Luganskom, od koder je v sredo pobegnilo približno 2500 ukrajinskih vojakov, več deset naj bi jih uporniki zajeli.

Po navedbah Kijeva je bilo v umiku njihovih sil ubitih 13 vojakov. Separatisti, ki sedaj nadzorujejo mesto, medtem trdijo, da so našli trupla 57 vojakov.

Z območja tudi danes prihajajo poročila o spopadih. Po navedbah vojske je bilo v zadnjih 24 urah okrog 50 kršitev prekinitve ognja. Predstavnik separatistov Eduard Basurin pa je ponoči celo zagrozil z odstopom od dogovora iz Minska, če vojska ne bo ustavila streljanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so potrdili obstreljevanje v Donecku v četrtek. Glede na navedbe mestnih oblasti je bila pri tem ubita ženska.

Kot še navaja dpa, je prihodnji teden za boljše uresničevanje dogovora iz Minska mogoče srečanje zunanjih ministrov Nemčije, Francije, Rusije in Ukrajine, katerih voditelji so dogovor dosegli.