neisha Svet24.si

FOTO: Uau, pevka še nikoli ni zgledala tako dobro

kanye-west Svet24.si

FOTO: Kanye West s poškodovanim obrazom

jansa dimnik marcic jahta Necenzurirano

Ko Janšev golf partner toži, najame Natašo Pirc...

naslovka-FOTKA Reporter.si

Neofašistična koalicija: zakaj Janez Janša ...

olimpija green dragons Ekipa24.si

Uh, kako ganljivo: Green Dragonsi za umrlega ...

peter, kmetija, alergija-na-seno Njena.si

Kmetija: Petru hitro rastejo lasje, takšen je ...

prepelic-tobey Ekipa24.si

Spet se dviga prah! Kaj to pomeni za slovensko ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Separatisti izvajajo referendume o priključitvi vzhoda Ukrajine k Rusiji

Deli na:
Separatisti izvajajo referendume o priključitvi vzhoda Ukrajine k Rusiji

Foto: Reuters

Na ozemljih ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, se bodo danes začeli referendumi o priključitvi k Rusiji, ki bodo trajali vse do torka. Do izvedbe referendumov na vzhodu države sicer prihaja v času protiofenzive ukrajinskih sil.

V vseh regijah so bila vzpostavljena volišča, tisti, ki so bili evakuirani, pa bodo lahko glasovali tudi v Rusiji. Osebno glasovanje na voliščih bo potekalo izključno v torek, medtem ko bo ostale dni iz varnostnih razlogov glasovanje organizirano v skupnostih in od vrat do vrat.

V doneški regiji je bilo natisnjenih več kot 1,5 milijona glasovnic. V Zaporožju naj bi volilnih upravičencev bilo več kot 500.000. Osrednja proruska volilna komisija regije Herson pa pričakuje, da se bo glasovanja udeležilo približno 750.000 volivcev.

Glasovnice v obeh separatističnih republikah, ki jih Rusija priznava kot neodvisni državi, bodo izključno v ruskem jeziku, v regijah Herson in Zaporožje pa bodo glasovnice natisnjene tudi v ukrajinščini.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek na posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN obsodil napovedane referendume, rekoč, da je vsaka priključitev ozemlja države s strani druge države, kršitev Ustanovne listine ZN in mednarodnega prava.

Podobnega mnenja je bil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je dejal, da je Moskva z načrtovanjem referendumov dolila "olje na ogenj", referendume pa obsoja tudi Nato.