bojan krizaj in špela Dobra karma

Bojan Križaj na krilih ljubezni s svojo Špelo

Vili Resnik Svet24.si

Vili Resnik se bo spet poročil!

Prostozidarji 1 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Šokanten dokument razkriva, da ...

janša Svet24.si

Premier Janša: »Pred nami je teden boja za ...

Tomaž Gantar Necenzurirano

Kako je virus prehitel Gantarjevo državno ...

Gasilci PGD Šentjur plešejo Jerusalemo Odkrito.si

Šentjurski gasilci odplesali Jerusalemo

Njena.si

Kako dvigniti odpornost in ostati zdrav?

Svet

Senatorke ogorčeno nad ameriške generale zaradi spolnih napadov v vojski

Deli na:
Senatorke ogorčeno nad ameriške generale zaradi spolnih napadov v vojski

Foto: Reuters

Vodilni možje ameriške vojske so v torek več ur poslušali ostre kritike članov, predvsem pa članic senatnega odbora za oborožene sile na zaslišanju o problemu spolnih napadov v oboroženih silah. Generali so priznali pomanjkljivosti, vendar pa zavrnili predloge za korenite reforme.

Načelnik kopenske vojske, general Ray Odierno je priznal, da so spolni napadi rak rana oboroženih sil in da so potrebne reforme. Tudi načelnik štaba združenih poveljstev, general Martin Dempsey je priznal, da doslej niso storili dovolj. Vendar pa sta skupaj z drugimi odločno zavrnila pobude za zakon, ki bi poveljnikom odvzel pooblastila, da odločajo o posledicah prijav spolnih napadov.

V ameriški vojski je poveljnik enote tisti, ki odloči, ali se bo sprožil postopek proti osumljencu za spolni napad. Poveljniki odločajo o tem, ali se bo sklicalo vojaško sodišče, na koncu pa lahko samovoljno spremenijo ali odpravijo izrečene kazni. Dempsey in ostali so privolili, da poveljnikom odvzamejo pravico odprave kazni, kar bo najverjetneje sprejeto v kongresu.

Vendar pa so generali vztrajali, da morajo poveljniki enot ohraniti pooblastila za sprožanje postopkov na podlagi prijav. Poveljniki morajo imeti moč, da ohranjajo red in disciplino v enotah in morajo ohraniti osrednjo vlogo pri takšnih odločitvah. To je senatorke le še bolj pogrelo. Kirsten Gillibrand iz New Yorka je generalom zabrusila, da ne ločijo med trepljanjem po zadnjici in posilstvom, saj vse mečejo v isti koš.Senatorka iz Missourija Claire McCaskill je dejala, da generali ne razumejo, da ne gre za seks ali spolne odnose, ampak za nasilje in dominacijo. Gillibrandova jih je opozorila, da je potrebno spremeniti kulturo z odločnimi reformami, ker je največji problem ta, da si žrtve napadov ne upajo prijaviti, ker jih potem poveljnik zavrne, same pa so izpostavljene maščevanju in novemu nasilju.

Senatorke so zavrnile izgovore generalov in opozorile, da so zavezniške vojske, kot so izraelska, avstralska in britanska, že izločile poveljnike iz odločanja o postopkih za spolne napade. Generali so odgovorili, da to še preučujejo. Pentagon je na podlagi anonimne raziskave ugotovil, da je bilo v oboroženih silah lani 26.000 žrtev spolnih napadov. Leta 2011 jih je bilo 19.000.

Izlivom ogorčenja so se pridružili tudi moški člani senatnega odbora, čeprav je to, kar delajo pred kamerami in kako potem glasujejo, velikokrat povsem drugače. John McCain iz Arizone je dejal, da se mu naraščanje primerov spolnih napadov gnusi in da besede več niso dovolj. Njegov republikanski kolega iz Georgije Saxby Chambliss, ki ni bil nikoli v vojski, pa je imel drugačno razlago. Po njegovem so krivi hormoni, ki razganjajo mlade pripadnike oboroženih sil.

Loading...