nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šef skrajne levice v Španiji si je kupil vilo za 600.000 evrov

Deli na:
Šef skrajne levice v Španiji si je kupil vilo za 600.000 evrov

Vodja Podemosa Pablo Iglesias je zadovoljen z rezultati. - Foto: Profimedia

Približno 500.000 članov španske leve stranke Podemos od danes do nedelje glasuje o zaupnici voditelju stranke Pablu Iglesiasu in njegovi partnerici, tiskovni predstavnici poslanske skupine stranke Irene Montero. Glasovanje je sklical sam Iglesias, potem ko je njun nakup 600.000 evrov vredne vile poskrbel za zgražanje številnih članov.

Iglesias je bil deležen številnih kritik, odkar je minulo sredo po razkritju v medijih priznal, da sta z Monterovo vzela kredit v višini 540.000 evrov, da sta lahko kupila 2500 kvadratnih metrov veliko posest z vilo in bazenom v kraju Galapagar severno od Madrida.

Kot je par, ki pričakuje dvojčka, pojasnil v zapisu na Facebooku, sta se za nakup odločila, ker želita zaščititi zasebnost svojih otrok. Kredit bosta 30 let odplačevala v mesečnem znesku 1600 evrov.

"Veva, da si številne španske družine, tudi tiste z dvema plačama, ne morejo privoščiti takega kredita," je dejala Monterova po izbruhu škandala. "Zato je za nas tako pomembno, da zagovarjamo dostojne plače za vse moške in ženske," je dejala.

A njuna odločitev je izzvala precejšnje nelagodje v vrstah članov in podpornikov stranke, ki je leta 2014 nastala na temelju nasprotovanja varčevalnim ukrepom in splošno razširjenega nezadovoljstva nad poslovnimi in političnimi elitami v državi.


Par je tako v soboto naznanil, da bosta člane Podemosa povprašala, če želijo, da še naprej opravljata svoji funkciji. "Ko je kredibilnost nekoga postavljena pod vprašaj, se ta ne more skrivati, ampak se mora soočiti s posledicami," je na novinarski konferenci dejal Iglesias.

Njegovi kritiki so ob tej priložnosti spomnili, da je leta 2012 kritiziral takratnega gospodarskega ministra Luisa de Guindosa zaradi nakupa luksuznega domovanja. "Bi gospodarsko politiko države zaupali nekomu, ki zapravi 600.000 evrov za luksuzno stanovanje," je v tvitu avgusta 2012 zapisal Iglesias.

Organizacija za družbeno pravičnost Coordinadora 25S je Iglesiasa kritizirala, češ da je izgubil stik s svojimi koreninami. Kot so zapisali, "ne gre za glasovanje za revščino ali življenje v jamah, gre za doslednost".

Stranka Podemos je sicer še leta 2015 osvajala vrhove anket, a je odtlej izgubila na podpori. Trenutno je tretja največja stranka v španskem parlamentu, glede na nedavno anketo Centra za sociološke raziskave pa je po priljubljenosti strank na četrtem mestu. Uživa podporo 19,6 odstotka volivcev, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kot na spletni strani navaja španski časnik El Pais, se bo glasovanje članov začelo danes ob 17. uri, zaključilo pa v nedeljo ob 14. uri. Rezultate glasovanja bo stranka sporočila v ponedeljek.