zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šef CSU Merklovi očita "kapitulacijo pravne države"

Deli na:
Šef CSU Merklovi očita "kapitulacijo pravne države"

Foto: Reuters

Premier nemške zvezne dežele Bavarske in tam vladajoče Krščansko socialne unije (CSU) Horst Seehofer je včeraj znova napadel nemško kanclerko Angelo Merkel. Njeno odločitev, da odpre mejo beguncem, je označil za "kapitulacijo pravne države". Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je medtem kritiziral Avstrijo in omenil tudi Slovenijo.

"Preprosto reči, da 3000-kilometrske meje ni mogoče zaščititi, pomeni kapitulacijo pravne države pred realnostjo," je na včerajšnji prireditvi CSU, sestrske stranke kanclerkine Krščansko demokratske unije (CDU) po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Seehofer.

Merklove pri tem ni izrecno navedel, a njegove besede so očitno letele na njeno sredino izjavo na televiziji ARD, da nemške 3000 kilometrov dolge meje ni mogoče zaščititi z ograjo.

Napetosti zaradi navala beguncev na Nemčijo - po trditvah bavarskih oblasti jih je samo v petih tednih, odkar je Merklova odprla meje beguncem, prišlo že 340.000 - med CSU in CDU oziroma zvezno vlado v Berlinu se zaostrujejo.

Seehofer je v petek od kanclerke znova zahteval, da začne Nemčija begunce pošiljati nazaj v Grčijo - prvo državo EU, v katero so prispeli - in na nemški meji vzpostavi posebne centre za obravnavo beguncev. Če tega ne bo storila, se bo Bavarska obrnila na zvezno ustavno sodišče s pritožbo proti Merklovi, češ da krši pravice 16 zveznih dežel, je zagrozil.

Z Bavarske obenem prihajajo vse glasnejši namigi, da naj bi zaprla svojo mejo z Avstrijo, odkoder na dan prispe več tisoč beguncev.

Bavarski notranji minister Herrmann je v včeraj objavljenem intervjuju za avstrijski Die Presse znova ostro napadel Avstrijo, češ da v Nemčijo pošilja preveč beguncev, ki tja prihajajo iz smeri juga in vzhoda.

Po njegovem ima Avstrija, glede na v EU veljavno dublinsko uredbo, samo dve možnosti: "Ali ugotovi, da nekdo prihaja iz države, ki bi ga že morala sprejeti. Potem mora Avstrija to osebo poslati nazaj, v Slovenijo ali na Madžarsko. Ali pa naj Avstrija te ljudi sama sprejme. A Avstrija jih preprosto pošilja naprej."