bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Svet

Šef avstrijskih svobodnjakov noče, da ga povezujejo s Putinom in Rusijo

Deli na:
Šef avstrijskih svobodnjakov noče, da ga povezujejo s Putinom in Rusijo

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl - Foto: Facebook/Herbert Kickl

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl se je v okviru preiskave suma ruskega vohunjenja v Avstriji ogradil od Moskve. Kickl je v četrtek v parlamentu na Dunaju, kjer ga je zaslišal preiskovalni odbor, zatrdil, da osebno nima nobenih povezav z Rusijo. Svobodnjaki so sicer v preteklosti izražali naklonjenost v stališčih do Moskve.

Kickl, ki je bil notranji minister med letoma 2017 do 2019, je nastopil kot priča v pododboru, ki je osvetlil domnevno zlorabo položaja s strani socialdemokratskih in desnih politikov.

Na četrtkovem zaslišanju se je kar nekaj vprašanj vrtelo okoli nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta in njegovega domnevnega vohunjenja za Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kickl je zatrdil, da Otta ni poznal in kot minister ni bil obveščen, da se je uradnik že takrat soočal z obtožbami o vohunjenju.

Otto, uslužbenec zdaj že razpuščenega Zveznega urada za varstvo ustave in boj proti terorizmu (BVT), je osumljen, da je pridobival informacije za Rusijo, ki naj bi jih posredoval nekdanjemu vodilnemu možu propadlega nemškega podjetja Wirecard Janu Marsaleku, ki je prav tako osumljen delovanja za Rusijo.Kickl je dejal, da Marsaleka ni nikdar osebno srečal, je pa potrdil, da se je Marsalek srečal z drugimi uradniki na ministrstvu za notranje zadeve, da bi razpravljali o projektu, povezanim z obravnavo beguncev v Severni Afriki, poroča dpa.

Desna populistična svobodnjaška stranka FPÖ je doslej zastopala kritično držo do sankcij proti Rusiji. Februarja se je Kickl zavzel za normalizacijo odnosov z Rusijo.

Stranka je bila sicer spričo vohunske afere, povezane z Ottom, deležna kritik zaradi svojih stališč do Rusije. FPÖ je leta 2016 podpisala dogovor o prijateljstvu s stranko Enotna Rusija ruskega predsednika Vladimirja Putina. V stranki sicer trdijo, da ta sporazum ni bil nikdar uresničen.

FPÖ pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami v Avstriji vodi v javnomnenjskih anketah z okoli 27 odstotki podpore.