državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šef avstrijskih svobodnjakov noče, da ga povezujejo s Putinom in Rusijo

Deli na:
Šef avstrijskih svobodnjakov noče, da ga povezujejo s Putinom in Rusijo

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl - Foto: Facebook/Herbert Kickl

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Herbert Kickl se je v okviru preiskave suma ruskega vohunjenja v Avstriji ogradil od Moskve. Kickl je v četrtek v parlamentu na Dunaju, kjer ga je zaslišal preiskovalni odbor, zatrdil, da osebno nima nobenih povezav z Rusijo. Svobodnjaki so sicer v preteklosti izražali naklonjenost v stališčih do Moskve.

Kickl, ki je bil notranji minister med letoma 2017 do 2019, je nastopil kot priča v pododboru, ki je osvetlil domnevno zlorabo položaja s strani socialdemokratskih in desnih politikov.

Na četrtkovem zaslišanju se je kar nekaj vprašanj vrtelo okoli nekdanjega uslužbenca obveščevalno-varnostne službe Egista Otta in njegovega domnevnega vohunjenja za Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kickl je zatrdil, da Otta ni poznal in kot minister ni bil obveščen, da se je uradnik že takrat soočal z obtožbami o vohunjenju.

Otto, uslužbenec zdaj že razpuščenega Zveznega urada za varstvo ustave in boj proti terorizmu (BVT), je osumljen, da je pridobival informacije za Rusijo, ki naj bi jih posredoval nekdanjemu vodilnemu možu propadlega nemškega podjetja Wirecard Janu Marsaleku, ki je prav tako osumljen delovanja za Rusijo.



Kickl je dejal, da Marsaleka ni nikdar osebno srečal, je pa potrdil, da se je Marsalek srečal z drugimi uradniki na ministrstvu za notranje zadeve, da bi razpravljali o projektu, povezanim z obravnavo beguncev v Severni Afriki, poroča dpa.

Desna populistična svobodnjaška stranka FPÖ je doslej zastopala kritično držo do sankcij proti Rusiji. Februarja se je Kickl zavzel za normalizacijo odnosov z Rusijo.

Stranka je bila sicer spričo vohunske afere, povezane z Ottom, deležna kritik zaradi svojih stališč do Rusije. FPÖ je leta 2016 podpisala dogovor o prijateljstvu s stranko Enotna Rusija ruskega predsednika Vladimirja Putina. V stranki sicer trdijo, da ta sporazum ni bil nikdar uresničen.

FPÖ pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami v Avstriji vodi v javnomnenjskih anketah z okoli 27 odstotki podpore.