Revija Reporter
Svet

Sebastian Kurz: Dosje politika novega kova

Marko Medvešek

9. jul. 2017 20:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Danes komaj 30-letni Sebastian Kurz lahko postane najmlajši kancler v avstrijski zgodovini in najmlajši voditelj v Evropi.

Avstrija ima svojega Macrona. Mlad politik je razvnel volivce in na prihajajočih volitvah se mu obeta zmaga. Po zlomu zadnje velike koalicije med socialdemokrati kanclerja Christiana Kerna (SPÖ) in Kurzevo ljudsko stranko (ÖVP) bodo šli Avstrijci 15. oktobra na volišča. Zunanji minister Kurz je že lep čas prepričljivo najbolj priljubljen avstrijski politiki z znatno večjo podporo (več kot 70 odstotkov), kot jo ima njegova stranka (malo več kot 30 odstotkov).

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o izjemnem vzponu mlade politika; kako je v stranki izrinil tekmece in je zdaj na tem, da postane prvi politik Avstrije; o borbi za glasove na avstrijski desnici in zakaj je Kurz najmočnejši adut svoje stranke; kako mu nekateri pravijo odrešenik, drugi pa ga obkladajo z malim diktatorjem; bo šel v koalicijo s svobodnjaki in tvegal novo mednarodno izolacijo Avstrije; o migrantski krizi, ki je bila Kurzev zvezdniški trenutek.