Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Še pred inavguracijo mora Milanović na sodišče: pričal bo na sojenju nekdanjemu tesnemu sodelavcu

Deli na:
Še pred inavguracijo mora Milanović na sodišče: pričal bo na sojenju nekdanjemu tesnemu sodelavcu

Zoran Milanović - Foto: Bobo

Novoizvoljeni hrvaški predsednik Zoran Milanović bo konec januarja priča na sojenju svojemu nekdanjemu tesnemu sodelavcu Tomislavu Sauchi, napoveduje hrvaški časnik Jutarnji list. Milanović bo tako moral na sodišče nekaj tednov pred slovesno prisego na položaj predsednika države, ki bo 18. februarja.

Milanović je že med preiskavo v t. i. aferi dnevnice podal izjavo tožilcem Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok). Za pričo ga sicer nista predlagala ne tožilstvo niti obramba, a bo to storil sodni senat po uradni dolžnosti, poroča Jutarnji list na svoji spletni strani.

Časnik napoveduje, da naj bi Milanović pričal v ponedeljek, 27. januarja, le nekaj tednov preden bo prisegel kot novi predsednik Hrvaške.

Milanović je med predsedniško kampanjo trdil, da ni postavil Sauche za vodjo svojega kabineta, ko je bil premier. Po izbruhu afere leta 2017, ko ni bil več premier, pa je dejal, da je bil Saucha njegov zvesti sodelavec in njegova politična izbira. Obenem je zavrnil kakršnokoli osebno odgovornost za odtujeni denar iz vlade. Takrat je tudi povedal, da gre za navaden kriminal, ki nima zveze s socialdemokrati (SDP).


Sojenje Sauchi, ki je zdaj neodvisni poslanec, sicer že poteka. Sodijo mu skupaj z nekdanjo tajnico več hrvaških vlad Sandro Zeljko.

Obtožena sta zlorabe položaja in pooblastil, goljufije, ponarejanja uradnih dokumentov ter pomoči pri teh kaznivih dejanjih med letoma 2013 in 2017. Skupaj naj bi ponaredila podpise na več kot 100 fiktivnih potnih nalogih, na podlagi katerih sta zahtevala izplačilo akontacije dnevnic, čeprav sta vedela, da je šlo za neobstoječe službene poti, trdi Uskok.

Sandra Zeljko naj bi pripravila več kot 60 lažnih potnih nalogov tudi po spremembi oblasti v Banskih dvorih in odhodu Sauche. Skupaj naj bi državni proračun oškodovala za približno milijon kun (133.500 evrov).

Saucha je po izbruhu afere izstopil iz SDP, a poslanskega mandata ni vrnil. Njegov poslanski glas je bil odločilen pri glasovanju o interpelaciji zoper ministra za finance Zdravka Marića, ko je imela opozicija 75 od potrebnih 76 glasov za odpoklic ministra spomladi 2017.