državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Še en problem za Italijo: volilna zakonodaja neustavna

Deli na:
Še en problem za Italijo: volilna zakonodaja neustavna

Foto: Reuters

Italijansko ustavno sodišče je včeraj razsodilo, da je volilna zakonodaja v določenih delih neustavna. Poznavalci odločitev sodišča ocenjujejo kot potezo, ki bi lahko sprožila politično krizo. Sodišče je za neustavni razglasilo dve določili zakonodaje, med drugim to, da se stranki, ki na volitvah dobi največ glasov, da dodatne sedeže v parlamentu.

Ustavno sodišče je kot neustaven ocenilo tudi zaprti sistem, ki volivcem onemogoča izbiro posameznih kandidatov na strankarskih listah.

Volilni zakon je že od sprejetja tarča kritik vseh političnih strani, ustavno sodišče pa je ocenilo, da bi parlament, ki je bil izvoljen v skladu s tem zakonom, "še vedno lahko sprejel nov volilni zakon", kar italijanske stranke obljubljajo že več let. V Italiji so sicer izvedli že dvojne parlamentarne volitve po tem zakonu.

Sodba ustavnega sodišča pa povečuje pritisk na vlado premiera Enrica Letta, ki je obljubila spremembo zakonodaje. Ustavni sodniki so še sporočili, da bodo v prihodnjih tednih objavili pisno razlago svoje odločitve. Šele takrat bodo jasni tudi zakonski učinki sodbe, so dodali.

Po poročanju nemške tiskovne agencija dpa bi lahko 200 od 945 poslancev celo izgubilo sedež, če bi bil volilni zakon uradno razglašen za ničen. V tem primeru bi vlada Lette izgubila večino, kar pa bi sprožilo predčasne volitve. Temu scenariju bi se lahko izognili, če bi parlament v prihodnjih tednih sprejel nov volilni sistem.