Revija Reporter
Svet

Savdska princesa bo v Washingtonu skušala izboljšati ugled države

STA

25. feb. 2019 11:09 Osveženo: 11:12 / 25. 2. 2019

Deli na:

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Profimedia

Princesa Rima bint Bandar je minuli konec tedna postala prva savdska veleposlanica. Čeprav še nikoli ni delala kot diplomatka, bo zdaj v Washingtonu skušala izboljšati ugled Savdske Arabije, ki se še vedno sooča s številnimi kritikami na račun umora novinarja Džamala Hašodžija preteklo leto in vpletenosti v vojno v Jemnu.

Članica savdske kraljeve družine je glasna zagovornica pravic žensk in je pred tem delala na državnem uradu za šport, kjer je promovirala športno vzgojo med deklicami v šolah, čeprav je vedno znova naletela na kritike konservativcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ločena mati dveh otrok ima podjetniško ozadje in je nekoč v Rijadu vodila luksuzno trgovino Harvey Nichols, aktivna je bila tudi v kampanji osveščanja o raku na dojkah.

Čeprav 43-letnica nima diplomatskih izkušenj, pa je v svoji mladosti več let živela v ZDA, kjer je kot veleposlanik med letoma 1983 in 2005 služil njen oče, princ Bandar bin Sultan. Neimenovani savdski predstavnik je za AFP ocenil, da princesa dobro pozna ameriško politiko.

Med drugim je bila aktivna tudi kot svetovalka prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana, ki ga ameriški kongresniki vedno znova kritizirajo, zaradi njegove domnevne vpletenosti v umor novinarja. Rima bint Bandar je ves čas stala princu ob strani in ga branila. Hvalila je predvsem njegove reforme na področju pravic žensk, kot je bila odprava prepovedi vožnje.