nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sarkozy je Francijo primerjal z Vzhodno Nemčijo, francosko pravosodje pa s Stasijem

Deli na:
Sarkozy je Francijo primerjal z Vzhodno Nemčijo, francosko pravosodje pa s Stasijem

Foto: Reuters

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je prekinil molk in ostro odgovoril na očitke o korupciji. V dolgem pismu za časnik Le Figaro je svojo situacijo primerjal z življenjem v nekdanji vzhodni Nemčiji, ko so številni živeli v strahu pred represivnimi ukrepi tajne policije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sarkozy se je v pismu z naslovom Kaj želim povedati francoskim ljudem razpisal o dejstvu, da mu po nalogu sodišča že skoraj leto dni prisluškujejo. "Sodniki poslušajo moje pogovore s francoskimi in tujimi uradniki. Posneti so bili pogovori z mojimi odvetniki," izpostavlja.

Ob tem je bil kritičen do pravosodne ministrice Christiane Taubira in notranjega ministra Manuela Vallsa, ki kljub prejetim poročilom in usmerjanju dela policije trdita, da o tem nista ničesar vedela. "Koga vlečemo za nos?" je zapisal.

"Celo danes morajo vsi, ki me pokličejo, vedeti, da bodo posneti. Prav ste prebrali. To ni izsek iz odličnega filma Življenje drugih o vzhodni Nemčiji in aktivnostih tajne službe Stasi. To niso dejanja kakšnega svetovnega diktatorja proti njegovim nasprotnikom. To je Francija," je zapisal.

Sarkozyja že vse od poraza na predsedniških volitvah leta 2012 bremenijo obtožbe o korupciji. Kot je poudaril, se je doslej držal svoje določitve, da molči. A sedaj se mu zdi, da ima dolžnost spregovoriti, saj so "sveta načela republike poteptana" z "doslej še nevideno grobostjo" in brez vsakršnega pomisleka.


Prav tako je nekdanji predsednik dejstvo, da so prisluhi pricurljali v javnost, označil za politično motivirano. "Edini ljudje, ki imajo dokumente v rokah, so sodniki in policisti. Ali so oni nad zakonom in sodno tajnostjo?" je vprašal.

Nekdanji francoski predsednik je v preteklem letu nakazoval, da bi se nekega dne lahko vrnil v politiko zaradi občutka "dolžnosti" do Francije. A v pismu poudarja, da ta dan ne bo nastopil kmalu. "V nasprotju s tem, kar pišejo časopisi, danes nimam nikakršne želje po vključitvi v politično življenje naše države," je zapisal.

Ni pa povsem izključil možnosti svoje vrnitve. Tistim, ki se bojijo njegove vrnitve, je svetoval, naj mu raje pustijo živeti kot običajnemu državljanu.

Sarkozyjevo pismo, objavljeno dva dni pred lokalnimi volitvami v Franciji, je sprožilo ostre odzive v taboru njegovih političnih nasprotnikov. Francoski premier Jean-Marc Ayrault je njegov napad na sodnike in policiste označil za "resno moralno napako". Pravosodna ministrica Taubira je sporočila, da ne namerava poslušati žalitev.

Francoski predsednik Francois Hollande pa je menil, da je vsaka primerjava Francije z diktaturo "nevzdržna".