nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sankcije: Visa in Mastercard blokirala transakcije klientov več ruskih bank

Deli na:
Sankcije: Visa in Mastercard blokirala transakcije klientov več ruskih bank

Foto: Reuters

Ameriška izdajatelja kreditnih kartic Visa in Mastercard sta na podlagi ameriških sankcij zoper Rusijo, ki so posledica ruske pripojitve ukrajinskega polotoka Krim, ustavila transakcije komitentov več ruskih bank. Prizadete so stranke Bank Rosija, Sobinbank in SMP Bank.

Kot so danes pojasnili v Bank Rosija, ki jo uporabljajo tesni sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina, sta Visa in Mastercard plačilne storitve njihovim komitentom ustavila brez posebnega opozorila. Podobna naj bi bila zgodba Sobinbank, ki je v 100-odstotni lasti Bank Rosija.

Blokada plačil s kreditnimi karticami omenjenih ameriških izdajateljev je doletela tudi stranke SMP Bank, v kateri imajo kontrolni delež brata Arkadij in Boris Rotenberg.

Komitenti omenjenih bank tako trenutno ne morejo uporabljati svojih kreditnih kartic ne za nakupe ne za dvigovanje denarja na bankomatih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik Barack Obama je v četrtek napovedal razširitev seznama Rusov, ki jih bodo doletele ameriške sankcije, z oligarhi in bankirji, ki naj bi bili blizu Putinu. Med njimi sta Genadij Timošenko in Jurij Kovalčuk. Bank Rosija je bila na seznam uvrščena ločeno.


Američani in ameriška podjetja, kot sta Visa in Mastercard, ne smejo sodelovati z nikomer na seznamu, zamrznjeno pa je bilo tudi vse premoženje teh Rusov v ZDA.

Putin se je na novico o blokadi storitev ameriških izdajateljev kreditnih kartic že odzval. Dejal je, da bo v ponedeljek sam odprl račun pri Bank Rosija.

Iz ruske centralne banke so medtem sporočili, da operacije v okviru sankcij nimajo večjega vpliva ne na finančno stabilnost ne na kreditiranje Bank Rosija. S to banko sicer sodelujejo podjetja v lasti ruskega plinskega velikana Gazprom. Prav prek nje izplačujejo tudi plače zaposlenim.

V SMP Bank so medtem ocenili, da je ta poteza "nezakonita", saj naj sankcije, kot so zastavljene, ne bi smele zajeti njihove banke, temveč njihove delničarje.

Nobena od bank nima posebej velikega tržnega deleža.