Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanader odstopil

Deli na:

Hrvaški premier Ivo Sanader je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu sporočil, da odstopa s položaja predsednika vlade in predsednika Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ). Na čelu vlade naj bi ga zamenjala podpredsednica Jadranka Kosor.

Hrvaški premier Ivo Sanader je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu sporočil, da odstopa s položaja predsednika vlade in predsednika Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ). Na čelu vlade naj bi ga zamenjala podpredsednica Jadranka Kosor.

Zakaj se je odločil za odstop, ni želel pojasniti, zatrdil je le, da ni bolan in da ni sprejel ponujenega položaja v eni od evropskih institucij.

"V življenju obstajajo trenutki za nove začetke. Ugotovil sem, da je zame zdaj tak trenutek," je poudaril in dejal, da je zdaj čas za nove ljudi.

"Odločil sem se za umik iz aktivne politike in tudi ne bom kandidiral na predsedniških volitvah," ki bodo konec leta, je še povedal. "Te odločitve nisem sprejel zlahka, to je rezultat dolgega razmisleka," je dejal.

Povedal je še, da je politiko jemal in jo še danes jemlje kot služenje hrvaškemu narodu. "Imel sem čast in privilegij biti zraven pri mednarodni afirmaciji hrvaške države. Odhajam zadovoljen, ker so moji cilji uresničeni," je poudaril in dodal, da je ponosen na uspehe HDZ in hrvaške vlade pod svojim vodstvom. "V to sem vložil ves svoj trud," je zatrdil Sanader, ki je večkrat ponovil, da je bil v politiki približno 20 let, ter da je polovico tega časa vodil tudi stranko in šest let vlado.

Sander je še dejal, da odhaja zadovoljen, ker so bili izpolnjeni državni cilji države, kot je položaj Hrvaške v svetu, ki ga med drugim potrjujeta nestalno članstvo v VS Združenih narodov ter vstop v zvezo Nato. "Hrvaška je na pragu vstopa v Evropsko unijo, potrebna je le politična odločitev in pogajanja bomo končali v treh mesecih," je poudaril Sanader.

Na novinarsko vprašanje, ali je neuspeh v pogajanjih z EU vplival na njegovo odločitev, je Sanader odgovoril pritrdilno. "EU in projekt evropskih integracij nima prihodnosti, če bo sprejeto načelo izsiljevanja kot načelo delovanja znotraj unije," je dejal. Izrazil je še pričakovanje, da se bo tovrstno izsiljevanje končalo.

Se pa Sanader ni strinjal z očitki, da odhaja v izjemno občutljivem času za državo, med drugim tudi zaradi gospodarske krize in blokade pogajanj z EU. Poudaril je, da nikoli ni bežal pred izzivi in da omenjene težave niso razlog za njegov odstop. Sanader sicer ni izključil možnosti, da se nikoli več ne bo ukvarjal s politiko.

Sanader je še napovedal, da bo sedanja koalicija ostala in da bo predsedniku Stipetu Mesiću za novo mandatarko za sestavo vlade predlagal dosedanjo podpredsednica vlade Jadranko Kosor. Po Sanaderjevih besedah Kosorjeva že ima zagotovljenih večinskih 83 glasov koalicijskih partnerjev v saboru. Dodal je, da sta se danes slišala z Mesićem po telefonu in da se bosta srečala drevi.

Sanader je na današnji novinarski konferenci tudi napovedal spremembe v vrhu HDZ, kjer bodo med drugim uvedli položaj častnega predsednika stranke.