stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanader izključen iz HDZ

Deli na:

Vrh Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) je na današnji maratonski seji uradno izbrisal iz članstva svojega častnega predsednika, nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja, je novinarjem povedala predsednica HDZ in hrvaška premierka Jadranka Kosor. Kot je povedala, je Sanader v nedeljo grobo kršil statut vladajoče stranke.

Vrh Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) je na današnji maratonski seji uradno izbrisal iz članstva svojega častnega predsednika, nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja, je novinarjem povedala predsednica HDZ in hrvaška premierka Jadranka Kosor. Kot je povedala, je Sanader v nedeljo grobo kršil statut vladajoče stranke.

Sanader je namreč v nedeljo na lastno pobudo in brez vedenja predsedstva HDZ sklical izredno novinarsko konferenco, na kateri je kritiziral vodstvo stranke zaradi slabih izidov prvega kroga predsedniških volitev 27. decembra ter napovedal svojo vrnitev v politiko, potem ko je 1. julija lani nepričakovano in brez jasnega pojasnila odstopil s položaja premiera in predsednika HDZ. Po odločitvi predsedstva stranke pa je danes za hrvaško tiskovno agencijo Hina izjavil, da sprejema to odločitev, "v kolikor je to dobro za HDZ".

Kosorjeva je pojasnila, da je Sanader s svojim obnašanjem v nedeljo povzročil ogromno škodo HDZ in ogrožal ne le enotnost stranke temveč tudi vladne koalicije. Dejala je, da so nesprejemljive Sanaderjeve izjave, da je vlada izdala hrvaške interese, ker je podpisala arbitražni sporazum s Slovenijo, da vodstvo HDZ stranke ne vodi dobro ter da je imel predsedniški kandidat HDZ Andrija Hebrang katastrofalen volilni izid.

Poudarila je, da Hrvaška ne more izgubiti šest mesecev zaradi predčasnih volitev, ker mora končati pogajanja z EU, Sanaderjeve poteze pa bi lahko tudi zrušile vlado. Nagibanje proti predčasnim volitvam bi ustavilo vse procese najmanj za "predragocenih" šest mesecev v času, ko mora Hrvaška končati pogajanja z EU in sprejeti dodatne ukrepe za okrepitev gospodarstva, je dejala Kosorjeva, ki je izpostavila, da je članstvo v EU prioriteta za HDZ, ki je glavna in obenem najbolj odgovorna vladna stranka.

"Ne glede na ime in priimek, nobenemu ne moremo dovoliti obnašanja, ki bi pripeljalo do rušenja HDZ. Če bi se nekaj podobnega zgodilo pred osmimi meseci in bi nekdo na tak način kritiziral predsednika in vodstvo stranke, bi isto sekundo letel skozi okno," je še povedala predsednica HDZ, ki so ji na novinarski konferenci na sedežu stranke s svojo prisotnostjo podporo dali vsi člani ožjega vrha stranke.

Dodala je, da je ožje vodstvo stranke danes enotno ocenilo, da je nedeljski nastop Sanaderja "nezaslišan presedan", s katerim je bila narejena "velika škoda". Sanaderjev "paralelizem, ki je, žal, trajal šest mesecev, pa je vodil v razkroj HDZ", je še ocenila Kosorjeva. "Ko sem prevzela obveznosti, sem prevzela tudi odgovornost. Kot predsednica države in stranke ne bom prevzela odgovornosti za vodenje vlade in stranke, nekdo drug pa bo vlekel poteze", je še dodala.

Poudarila je, da večina izmed 16 poslancev, ki so bili v nedeljo na sedežu HDZ, ko je Sanader sklical novinarsko konferenco, ni vedela, kaj se bo v resnici zgodilo. Povedala pa je še, da so vodstvo stranke podprli tudi predsedniki županijskih podružnic stranke, ki so na današnjem srečanju danes analizirali Hebrangove volilne izide.

Nato pa je na današnji izredni popoldanski seji predsedstva HDZ, ki je potekala več kot tri ure, 16 članov glasovalo za Sanaderjevo izključitev, trije pa so bili proti - predsednik sabora Luka Bebić, poslanec Mario Zubović in bivši podpredsednik vlade Damir Polančec. Vzdržala sta se ministrica brez listnice Bianca Matković in poslanec Petar Selem.

Kosorjeva je še pojasnila, da na današnje srečanje Sanaderja niso povabili. Kot je dejala, tudi on ni ne obvestili ne povabil nikogar iz ožjega vodstva stranke na nedeljsko srečanje in novinarsko konferenco.

Novinarjem je odgovorila, da se ne boji, če bo Sanader aktiviral svoj poslanski mandat. Do tega ima pravico, je pa spomnila, da je ob odhodu iz politike dejal, da se ne bo vrnil. Potem bi lahko pojasnil, zakaj je odšel in zakaj se namerava vrniti, je izjavila predsednica HDZ.

Na vprašanje, kaj se bo zgodilo z Bebićem, ki je v nedeljo podprl Sanaderja, pa je pomenljivo dejala le, da je "jutri nov dan". Pri odhodu s sedeža HDZ je Bebić novinarjem sicer dejal, da ne bo odstopil.