Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanader bo avstrijski Tirolski prostovoljno vrnil odličje

Deli na:
Sanader bo avstrijski Tirolski prostovoljno vrnil odličje

Foto: Reuters

Bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi korupcije, bo avstrijski zvezni deželi Tirolska vrnil odličje, ki ga je prejel leta 2004, je danes na svoji spletni strani poročal avstrijski časnik Tiroler Tageszeitung. Sanader bo tako prehitel postopek odvzema odličja, ki so ga sprožili v Avstriji.

Tirolska deželna vlada je sprožila postopek za odvzem tirolskega odličja orla, ki ga je Sanader dobil pred desetimi leti od tedanjega deželnega glavarja Herwiga van Staa, ki je medtem prevzel vodenje tirolskega parlamenta.

Sanader je v pismu sedanjemu tirolskemu deželnemu glavarju Güntherju Platterju sporočil, da bo prostovoljno vrnil odličje, navaja časnik.

Bivši hrvaški premier, ki je obsojen na 8 let in pol zapora zaradi podkupovanja v primerih Hypo banka in Ina/Mol, je v pismu sicer tudi ponovno zatrdil, da je bil obsojen brez dokazov in na podlagi političnega pritiska.

Napovedal je, da bo sodbo poskusil izpodbiti na hrvaškem ustavnem sodišču in na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Izrazil je prepričanje, da bodo sodbo razveljavili. Kot je pojasnil, pa ne želi Tirolske obremenjevati s svojo pravno bitko in bo odličje prostovoljno vrnil.

Tirolsko odličje orla je najvišje odličje, ki ga lahko podelijo osebi, ki ni bila rojena na Tirolskem. Sanader si je odličje prislužil zaradi svoje tesne povezanosti s Tirolsko, saj je v tamkajšnjem Innsbrücku študiral in vodil nekaj podjetij v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.



Tudi po prihodu na čelo hrvaške vlade je vzdrževal tesne stike s Tirolsko, njegov brat pa še zmeraj živi v okolici glavnega tirolskega mesta, navaja časnik.

Na Tirolskem so se sicer razprave o odvzemu visokega tirolskega odličja Sanaderju začele že pred leti zaradi njegove vpletenosti v številne korupcijske afere na Hrvaškem.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je po pravnomočni sodbi proti Sanaderju za korupcijo v združenih primerih Hypo banke in Ina/Mol bivšem premieru sredi junija odvzel eno najvišjih hrvaški odličij - velered kraljice Jelene z lento in Danico. Ob tem je pojasnil, da so odličje odvzeli, ker je Sanader ravnal v nasprotju s hrvaškim pravnim redom in moralnimi vrednotami.

Na predlog hrvaškega sabora je Josipovićev predhodnik Stipe Mesić leta 2008 podelil Sanaderju omenjeno odličje zaradi njegovega izjemnega prispevka k razvoju odnosov Hrvaške in hrvaškega naroda z drugimi državami in narodi.

Sanader je 1. julija 2009 nepričakovano odstopil s položaja hrvaškega premiera in predsednika HDZ. V naslednjih letih so proti njemu vložili šest obtožnic zaradi korupcije.