Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Samooklicani filipinski sultan poziva k prekinitvi spopadov

Deli na:
Samooklicani filipinski sultan poziva k prekinitvi spopadov

Foto: Reuters

Samooklicani filipinski sultan Džamalul Kiram III., čigar pristaši so pred več kot tremi tedni vdrli na malezijsko ozemlje, je danes malezijske sile pozval k prekinitvi spopadov. Sporočil je, da je ob 12.30 po lokalnem času razglasil enostransko prekinitev spopadov, k temu pa pozval tudi Malezijo, ki pa je njegov poziv že zavrnila.

Malezijsko obrambno ministrstvo je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo, da zavrača sultanov poziv k prekinitvi spopadov in hkrati napadalce, ki so vdrli na malezijsko ozemlje, pozvalo k "brezpogojni predaji".

Pred tem je sultan Kiram III. pojasnil, da je odločitev sprejel po tem, ko je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon pozval k mirni rešitvi bizarnega incidenta, ki je v Maleziji povzročil največjo varnostno krizo v zadnjih letih.

Sultanovi privrženci - bilo naj bi jih med sto in 300 - so 12. februarja zasedli vas Tanduo na malezijskem delu otoka Borneo. Sultan si je območje prilastil na podlagi predkolonialnih pravic.

Malezijske sile so tri tedne poskušale prepričati napadalce, da zapustijo državo, nato pa v torek sprožile zračno in kopensko vojaško akcijo. Napadalci so odgovorili z orožjem in se razbežali po džungli. Doslej je v spopadih umrlo 28 ljudi, večinoma sultanovih privržencev.

Napadalci prihajajo iz filipinskega sultanta Sulu. Sultanat, ki ga že dolgo več ne priznavajo kot samostojno entiteto, je leta 1878 omenjeno ozemlje dal v najem britanski družbi, ta pa ga je nato leta 1963 predala Maleziji. Ta trenutno sultanu za ozemlje plačuje 1680 dolarjev letne najemnine.