DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

messi 23 pm Ekipa24.si

Ne bo igral za drobiž! Messija bodo plačevali ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sam ni imel nič s tem? Putin za vojno v Ukrajini krivi Zahod

Deli na:
Sam ni imel nič s tem? Putin za vojno v Ukrajini krivi Zahod

Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je v približno dveurnem govoru o stanju v državi krivdo za vojno v Ukrajini pripisal Zahodu, ob tem pa poudaril, da gospodarske sankcije Zahoda niso ohromile Rusije. Obljubil je podporo vojnim veteranom in družinam ubitih vojakov ter napovedal obnovo na ozemljih v Ukrajini, ki si jih je priključila Moskva.

Rusija bo "sistematično" nadaljevala ofenzivo v Ukrajini, je dejal Putin in dodal, da je za vojno v Ukrajini in njeno zaostrovanje "v celoti" odgovoren Zahod, ki da želi "opraviti z Rusijo" in ji zadati strateški poraz, poročajo tuje tiskovne agencije.

Rusija je skušala konflikt v Donbasu rešiti po mirni poti, je v nagovoru tri dni pred prvo obletnico ruske invazije na Ukrajino dejal Putin in dodal, da se je zavezanost Zahoda miru izkazala za "goljufijo" in "kruto laž".

"Naredili smo vse, kar je bilo mogoče, da bi problem rešili po mirni poti, se pogajali o mirnem izhodu iz tega težkega konflikta, toda za našimi hrbti se je pripravljal povsem drugačen scenarij," je po poročanju BBC dejal Putin.

Ruski voditelj je v govoru v prireditvenem centru Gostinij Dvor v Moskvi, ki ga je prenašala državna televizija, večkrat požel stoječ aplavz več sto predstavnikov politične, vojaške, gospodarske, verske in kulturne elite, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Ukrajina in Donbas sta postala simbol popolne laži," je dejal ruski voditelj, ki je obtožil Zahod, da odstopa od "temeljnih sporazumov" in daje "hinavske izjave" ter širi obrambno zvezo Nato.

"Ponavljam: oni so krivi za vojno, mi pa uporabljamo silo, da jo ustavimo," je dejal. Cilj Zahoda je po njegovih besedah pripeljati Rusijo do strateškega poraza, "želijo nas za vedno odpraviti".


Opozoril je, da je ogrožen obstoj Rusije. "Zahodne elite ne skrivajo svojega cilja - zadati Rusiji strateški poraz. To pomeni, da želijo z nami enkrat za vselej opraviti," je dejal Putin.

"Več kot bo v Ukrajino prispelo orožja dolgega dosega, tem bolj bomo prisiljeni odvrniti grožnjo z naših meja," je dejal glede dobav zahodnega orožja Ukrajini.

Po njegovih besedah se bo "posebna vojaška operacija", kot vojno v Ukrajini imenuje Moskva, nadaljevala. "Korak za korakom, previdno in dosledno bomo reševali naloge, ki so pred nami," je dejal.

Ponovil je trditve, da je v Ukrajini na oblasti "neonacistični režim". V tridesetih letih prejšnjega stoletja je Zahod tlakoval pot nacizmu v Nemčiji in "zdaj počne isto v Ukrajini", je dejal Putin, ki je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa Zahod obtožil, da podpira nacistične milice v Ukrajini.

Ruski voditelj je Zahod tudi obtožil, da si že od 19. stoletja prizadeva odtrgati "zgodovinske dežele" Rusije oziroma "to, kar se zdaj imenuje Ukrajina", leta 2014 pa da je Zahod financiral revolucijo v Ukrajini, ki je strmoglavila prorusko vlado. To je po njegovih besedah "povzročilo rusofobijo, skrajni nacionalizem", poroča BBC.

Putin je med drugim spregovoril tudi o posledicah vojne za Rusijo in njeno gospodarstvo, ki da je premagalo vsa tveganja. "Imamo vse, da zagotovimo varnost in razvoj države," je zagotovil. Ruski BDP v letu 2022 se je zmanjšal za 2,1 odstotka, čeprav so bile napovedi po začetku vojaške operacije v Ukrajini veliko slabše, je poudaril.

Med drugim je napovedal podporo vojnim veteranom in družinam ubitih vojakov ter vladi naročil, naj v sodelovanju s posameznimi regijami ustanovi poseben državni sklad. Napovedal je modernizacijo ruske vojske.