Revija Reporter
Svet

Salvini pravi, da se ga z novo vlado hočejo znebiti, Italijane poziva k protestom

STA

30. avg. 2019 5:59 Osveženo: 11:11 / 30. 8. 2019

Deli na:

Vladno krizo je sprožil vodja stranke Liga in italijanski notranji minister Matteo Salvini.

Profimedia

Vodja italijanske skrajno desne Lige Matteo Salvini je dejal, da je bila bodoča vlada pod vodstvom dosedanjega premierja Giuseppeja Conteja, ki je včeraj dobil mandat za sestavo vlade, "rojena v Bruslju, da bi se znebili trna v peti Salvinija". Pozval je tudi k velikemu protestu sredi oktobra v Rimu.

"19. oktober bo velik dan italijanskega ponosa," je Salvini povedal v videu, objavljenem na družbenih omrežjih. 21. in 22. septembra pa bodo pripravili proteste po celi Italiji, na katerih bodo zahtevali "vrnitev demokracije, spoštovanje volitev in pravil", je napovedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Poudaril je, da gre za "vladico, ki temelji samo na sedežih in je kratkega diha". "Ne bodo dolgo trajali, se že pripravljamo. Italijanom ne morejo odreči pravice do volitev," je poudaril Salvini, ki je doslej vladal z Gibanjem pet zvezd.

Conteja je označil za prvega člana Demokratske stranke (PD), poročajo tuje tiskovne agencije. Napovedal je še, da se ne bo predal in da bo ponosno vodil opozicijo.

Posvaril je, da bo bodoča vlada gibanja in PD storila krivico Italijanom, če bo spremenila njegovo politiko na področju priseljevanja in varnosti.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je včeraj dosedanjemu premierju Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo nove italijanske vlade, ki jo bosta sestavljala Gibanje pet zvezd in Demokratska stranka.

V Italiji se s tem končuje politična kriza, ki jo je v začetku meseca sprožil ravno vodja skrajno desne Lige z vložitvijo nezaupnice Conteju. Ta je pretekli teden po 14 mesecih na položaju odstopil, nakar je Mattarella začel pogovore o rešitvi krize.