zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sadistični "zobozdravnik groze" ruval zdrave zobe, lomil čeljusti in pohabljal paciente

Deli na:
Sadistični "zobozdravnik groze" ruval zdrave zobe, lomil čeljusti in pohabljal paciente

Foto: Arhiv Reporterja

Sodišče v francoskem mestu Nevers je danes nizozemskega zobozdravnika Jacobusa van Nieropa zaradi namernega poškodovanja več deset pacientov obsodilo na osem let zapora. Nizozemca so zaradi hudega pohabljanja pacientov, ki jim je med drugim ruval zdrave zobe, lomil čeljusti ter povzročal abscese in sepse, poimenovali za zobozdravnika groze.

Sojenje 51-letniku so začeli marca, potem ko je v kraju Chateau-Chinon v osrednji Franciji med letoma 2008 in 2012 pohabil več kot sto ljudi. Poleg zaporne kazni mu je sodišče danes prepovedalo tudi opravljanje poklica in ga oglobilo z 10.500 evri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilka Lucile Jaillon-Bru je med sojenjem poudarila, da je Van Nierop na okoli 100 pacientih izvedel "nepotrebne in boleče postopke", ki jih je zaračunal njihovim zdravstvenim zavarovalnicam, kar je bil tudi njegov cilj. Poleg tega je Nizozemec užival pri povzročanju bolečine, je dodala tožilka in ob tem predložila tudi izvedensko mnenje psihologov. To je pokazalo lakomnost in popolno odsotnost sočutja pri obtoženem.

Van Nierop je v ruralnem Chateau-Chinonu ordinacijo odprl leta 2008. V okolju, kjer je občutno primanjkovalo zdravstvenih storitev, ga je prebivalstvo sprva sprejelo odprtih rok. Posla se je lotil na veliko in se hvalil, da lahko v svoji moderni ordinaciji dnevno oskrbi med 18 in 26 pacientov.

A oblasti so že leta 2011 začele dvomiti v njegove računovodske izkaze, pacienti pa so začeli primerjati njegove izvide in rezultate njegovega dela. Ko so se začele kopičiti pritožbe, je van Nierop julija 2012 ordinacijo zaprl, češ da mu je po neki nezgodi na domu ohromela roko.

Upokojena učiteljice Nicole Martin, ki je zaradi van Nieropovih grozovitih operacij, ki so ji povzročile abscese, izgubila več zob, je leta 2013 s pomočjo Nizozemčevih asistentov oblikovala skupino žrtev, v kateri se je kmalu združilo 120 ljudi.

Van Nieropa je nato policija junija 2013 aretirala, a ga do začetka sojenja izpustila na prostost, nakar je decembra tega leta pobegnil. Septembra 2014 so ga na podlagi Interpolove tiralice izsledili v manjšem kanadskem mestu.

Po poročanju medijev si je ob prihodu policije skušal prerezati vrat. Nato se je, z izgovarjanjem na psihično stanje, skušal izogniti izročitvi Nizozemski in nato še Franciji. A na koncu je pristal v psihiatrični enoti zapora v francoskem departmaju Loiret.

Van Nierop se je skušal odgovornosti za svoja dejanja izogniti z zatrjevanjem, da trpi za psihološkimi problemi, vključno z vprašanjem spolne identitete in samomorilskimi težnjami. Med sojenjem je večinoma molčal, na vsa vprašanja pa odgovarjal z "brez komentarja".

Sodišče v Neversu je danes razsodilo le v delu primerov, ki bremenijo van Nieropa, za preostanek pa sojenje odredilo za 16. junij.