Revija Reporter
Svet

S Tajvana sem, ne iz Kitajske, je pisatelj ogorčen zaradi britanske "politične nevtralnosti"

STA

31. mar. 2018 12:25 Osveženo: 12:28 / 31. 3. 2018

Deli na:

Tajvanski pisatelj Wu Ming-yi.

Tajvanski pisatelj Wu Ming-yi, ki je z romanom The Stolen Bicycle uvrščen na širši seznam 13 nominirancev za literarno nagrado mednarodni man booker, je javno izrazil nezadovoljstvo nad tem, da so organizatorji natečaja napačno navedli njegovo narodnost. Prihajal naj bi iz Tajvana in Kitajske, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Wu Ming-yi je razkril, da je bila na spletni strani nagrade ob objavi širšega nabora finalistov njegova narodnost sprva navedena pravilno. Torej, da prihaja s Tajvana, naknadno pa naj bi organizatorji zapis spremenili in navedli, da prihaja s Tajvana in Kitajske. To namiguje, da je Tajvan del Kitajske, s čemer pa se avtor ne strinja. "To ni moje osebno stališče do zadeve," je poudaril in dodal, da je podeljevalce nagrade man booker pozval, naj ga podprejo pri tem, da izrazi to, v kar verjame.

Incident sledi zahtevi Pekinga, da tuja podjetja, med njimi so Zara, Marriott in Delta, ne navajajo več Tajvana kot od Kitajske ločene države na svojih spletnih straneh. Čeprav Tajvan že od leta 1949 živi samostojno, v Pekingu na otok gledajo kot na odpadniško provinco, s katero naj bi se znova združili.

Organizatorji natečaja za mednarodno nagrado man booker so spremembo navedbe narodnosti avtorja pojasnili: "Priporočili so nam, da je oblika zapisa 'Tajvan, Kitajska' najbolj korektna in politično nevtralna." Dodali so, da so se za dodatno razlago o pravilnosti navedbe avtorjeve provenience obrnili na britanski Urad za zunanje zadeve in zadeve Commonwealtha, saj se zavedajo, da se Wu Ming-yi deklarira za Tajvanca. O vseh nadaljnjih korakih bodo avtorja obveščali.

Roman Wuja Ming-yija z angleškim naslovom The Stolen Bicycle je sicer izvorno napisan v kitajščini, prinaša pa zgodbo o pisatelju, ki išče izgubljeno očetovo kolo.

Krajši seznam finalistov za mednarodnega man bookerja bo znan 12. aprila, zmagovalca pa bodo razglasili 22. maja na večerji v londonskem muzeju Victoria & Albert.