cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Svet

S plažo na Braču se zdaj ukvarja celo hrvaški premier Plenković

Deli na:
S plažo na Braču se zdaj ukvarja celo hrvaški premier Plenković

Foto: Bobo

Hrvaški premier Andrej Plenković je včeraj od ministrstva za morje, promet in infrastrukturo zahteval upravni nadzor nad podelitvijo koncesije za najbolj znano hrvaško plažo Zlati rt na otoku Braču.

Skupščina splitsko-dalmatinske županije je v torek podelila koncesijo zagrebškemu podjetju Sport B, ki nima zaposlenih in posluje z izgubami.

Plenković je naložil nadzor z namenom, da ugotovijo zakonitost in veljavnost postopka podelitve koncesij na plaži za izvajanje turističnih, trgovskih in gostinskih dejavnosti, so sporočili včeraj s sedeža hrvaške vlade.

Hrvaški minister za gradbeništvo Lovro Kuščević (HDZ), ki je z Brača, je v torek izjavil, da so razpis za koncesijo izvedli v skladu z zakoni.

Nezadovoljstvo zaradi odločitve županijske skupščine, v kateri ima večino HDZ s svojimi koalicijskimi partnerji, so prebivalci Bola izrazili tudi s torkovimi protesti pred poslopjem županije v Splitu. Zahtevali so, da koncesija tudi v prihodnje ostane v pristojnosti lokalnega javnega komunalnega podjetja Grabov rat, ki je preteklih 12 let skrbelo za Zlati rt.

Strokovna komisija je pri izbiri koncesionarja ocenila, da je bila ponudba podjetja Grabov rat pomanjkljiva, kar je uprava podjetja zavrnila kot neresnično. Komisija je zavrnila dve od štirih prejetih ponudb. Kot so pojasnili, so se odločili za Sport B, ker je to podjetje ponudilo nekaj manj kot deset milijonov evrov vlaganj med potekom koncesije.

V Bolu ne zanikajo, da je Sport B ponudil več denarja za investicije med 15-letno koncesijo kot Grabov rat, a se sprašujejo, kako bo zagrebško podjetje sploh vložilo denar v plažo, ko pa poslujejo z izgubami ter nimajo zaposlenih. Pravijo, da celotni zaplet spominja na privatizacijo iz 90. let, ko so različna podjetja prevzeli ljudje brez denarja, a so imeli močne povezave s takrat prav tako vladajočo HDZ.

Iz hrvaških poslovnih registrov je možno ugotoviti, da so lastniki podjetja Sport B tesno povezani s nekaterimi izpostavljenimi člani HDZ, ki predstavljajo skrajnje desničarsko strujo znotraj vladajoče hrvaške stranke.

Socialdemokratski župan občine Bol Tihomir Marinković je v torek napovedal pritožbo na upravno sodišče. Poudaril je, da bodo pred končno odločitvijo tudi fizično preprečili prevzem poslov na znameniti peščeni plaži, ki je upodobljena na številnih fotografijah in razglednicah.

Glede na odločitev županijske skupščine naj bi podjetje Sport B poslovanje na plaži Zlati rt prevzelo leta 2018. Medtem bo za plažo skrbelo komunalno podjetje z Bola.

Plenković je v včerajšnjem sporočilu za javnost obžaloval in tudi obsodil torkov incident, ko so novinarja radijske postaje Brač Sinišo Vickova ob poskusu spremljanja seje skupščine fizično napadli varnostniki. Varnostniki so zatrdili, da Vickov ni imel ustreznega dovoljenja za spremljanje seje.