Revija Reporter
Svet

"S patriotskimi čustvi" nabiti Maduro nepričakovano prišel v New york, a srečanja s Trumpom ne bo dobil

STA

27. sep. 2018 5:55

Deli na:

Le nekaj ur zatem, ko je ameriški predsednik Donald Trump izrazil pripravljenost na srečanje z venezuelskim predsednikom Nicolasom Madurom, je ta presenetljivo prispel v New York in Bela hiša je hitro sporočila, da ne bo nobenega srečanja.

Trump je zjutraj pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali bi se bil pripravljen srečati s predsednikom obubožane južnoameriške države v primeru, da bi to pomagalo olajšati trpljenje ljudi.

Maduro se najprej ni nameraval udeležiti splošne razprave svetovnih voditeljev na začetku zasedanja 73. Generalne skupščine ZN, včeraj pa je presenetljivo priletel in povzročil zmedo med novinarji latinsko-ameriških držav in tudi v Trumpovem kabinetu. Ob tem je tvitnil, da je v New York prinesel glas ljudstva in je prispel nabit s patriotskimi čustvi, da brani resnico.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je pred napovedano Trumpovo novinarsko konferenco sporočila, da ne načrtujejo nobenega srečanja z Madurom.

Trump je v torek dovolil možnost, da bi z Madurom, ki se oklepa oblasti, opravili na silo in menil, da ga lahko odstranijo z državnim udarom. Ti se ponavadi zgodijo, ko je diktator izven države in Maduro s prvim prihodom v New York po letu 2015 precej tvega. ZDA so v torek tudi uvedle dodatne sankcije proti njemu, družini in najožjim sodelavcem.

Latinsko-ameriške države pa so imele v New Yorku sestanek, na katerem so se pogovarjale o podpisu uradne zahteve za uvedbo preiskave Madura pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). ZDA pri tem nimajo besede, saj je Trump v svojem govoru ostro napadel ICC kot nelegitimno telo.