vesolje 5 Svet24.si

Najpomembnejši astrološki datumi v mesecu juliju...

struge, hiše, posledice poplav Svet24.si

Prizadeti v poplavah razočarani zaradi "žaljivo"...

901177_veznaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: policija sumi, da je bil posel...

peter gregorcic ss Reporter.si

Prihaja »nekaj velikega«: Janša bo z ...

kek (3) Ekipa24.si

Noro! Kek osupnil, glejte, česa Slovenci niso ...

Hannah Louise Hill je omrežila 36-letnika Odkrito.si

Pazite se te vplivnice! Prevarala je že mnoge!

stojanovic ronaldo slovenija portugalska Ekipa24.si

Padajo rekordi! Česa takšnega še ne, na liniji ...

Svet

Rutte tudi uradno novi generalni sekretar zveze Nato

Deli na:
Rutte tudi uradno novi generalni sekretar zveze Nato

Mark Rutte - Foto: Profimedia

Zveza Nato je danes potrdila odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja za naslednika Jensa Stoltenberga na čelu vojaškega zavezništva. 57-letni Rutte bo mesto generalnega sekretarja formalno prevzel oktobra, v prvem odzivu pa je svoje imenovanje označil kot veliko čast.

Da bo Rutte prevzel vodenje 32-članskega zavezništva, je postalo jasno minuli teden, ko je edini preostali konkurent, romunski predsednik Klaus Iohannis, sporočil, da odstopa od kandidature.

Rutte je svoje imenovanje označil za veliko čast, pri tem pa poudaril, da Nato je in bo temelj kolektivne varnosti. "Vodenje te organizacije je odgovornost, ki je ne sprejemam zlahka," je zapisal na omrežju X, ob tem pa izpostavil občudovanje nad odhajajočim generalnim sekretarjem Stoltenbergom.

Norvežan, ki je Nato vodil zadnje desetletje, se bo s čela zveze umaknil 1. oktobra.

Stoltenberg je danes pozdravil izbiro svojega naslednika, ki ga je označil za pravega podpornika transatlantskih povezav, močnega voditelja in ustvarjalca soglasja. "Vem, da zapuščam Nato v dobrih rokah," je čestitko sklenil na omrežju X.

Zvezo Nato Rutte prevzema v času naraščajočih obrambnih proračunov, ki jih je sprožila predvsem ruska invazija v Ukrajini februarja 2022. Od takrat tako rekoč vse članice Kijevu pomagajo z vojaško opremo, pri čemer Nizozemska ni izjema.

"Ukrajina mora zmagati to bitko. Za svojo in našo varnost," je pred časom dejal Rutte, ki bo že četrti Nizozemec na čelu Nata.