pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusom le uspelo izstreliti raketo - je Putin pomirjen?

Deli na:
Rusom le uspelo izstreliti raketo - je Putin pomirjen?

Foto: Getty Images (slika je simbolična)

Iz novega ruskega vesoljskega izstrelišča Vostočni so danes uspešno izstrelili prvo raketo. Izstrelitev je bila predvidena že v sredo, vendar so jo tik pred zdajci preložili. Vodje programa so bili zaradi tega deležni kritik predsednika Vladimirja Putina, ki si je prišel ogledat prvo izstrelitev.

Raketa sojuz 2.1a s tremi sateliti je proti vesolju poletela ob 11.01 po krajevnem času (ob 4.01 po srednjeevropskem času), so sporočili iz ruske vesoljske agencije Roskozmos. V sredo je avtomatski nadzorni sistem iz tehničnih razlogov le dve minuti in pol pred izstrelitvijo ustavil odštevanje.

Kot so sporočili iz Roskozmosa, je bila današnja izstrelitev uspešna, vsi trije sateliti pa so zdaj v orbiti.

Putin je počakal na današnjo izstrelitev, je bil pa v sredo precej nejevoljen zaradi preložitve, ki v vesoljski industriji niso nič nenavadnega. Evropska vesoljska agencija je morala na primer minuli teden trikrat preložiti izstrelitev rakete iz Francoske Gvajane, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Kljub vsem napakam Rusija ostaja prva v svetu po številu vesoljskih izstrelitev," je dejal Putin na sestanku z vodji programa, ki ga je prenašala televizija. "Toda dejstvo, da se spopadamo z velikim številom napak, je slabo. Odziv na napake mora biti pravočasen in strokoven," je dodal.

Novi kozmodrom Vostočni na ruskem Daljnem vzhodu je Putin označil za trenutno največji ruski gradbeni projekt. Vrednost projekta je ocenjena na od štiri do 5,3 milijarde evrov.

Od leta 2012 okoli 10.000 delavcev gradi 115 kilometrov cest, prav tako pa 125 kilometrov železniške proge in mesto za 25.000 ljudi v okviru projekta. Cilj Kremlja je zmanjšati rusko odvisnost od kazahstanskega kozmodroma Bajkonur, za katerega Moskva letno plačuje 115 milijonov dolarjev najemnine.

A po navedbah ruskih oblasti bo Rusija Bajkonur za misije s posadko uporabljala še vsaj do leta 2023, danes izstreljen sojuz 2.1a pa naj bi bila edina raketa, ki jo bodo letos izstrelili iz Vostočnega. Kozmodrom naj bi bil v celoti dokončan do leta 2018.